Големи ИТ проекти се стартират в Гана и Кения

0
743

konza2

Президентът на Гана Джон Махама стартира проект за изграждане на 10 милиарден ИТ център близо до столицата Акра, в рамките на три години. Проектът наречен ,,Град на надеждата”, ще има най-високата сграда в Африка, с височина от 270 м, заявяват инвеститорите. Градът ще бъде построен върху пуста земя и ще осигури работа на около 50 000 души и дом за 25 000 души, отново по думите на инвеститорите. Комплексът включва още университет, жилищен район, болница, както и социални и спортни удобства.

Г-н Махама каза, че частният сектор ще оглави проектът на ,,Градът на надеждата”.
“Правителството е довело растеж след обявяването на независимосттта с осъществяването на всички по-големи инвестиции … Дошло е времето и на частния сектор “, каза той по повод на стартирането на проекта.

Повод за оптимизъм е и участието на технологичния гигант RLG, чиито директор Роланд Агамбайър съобщи че неговата фирма инвестира в ,,Градът на надеждата” с цел превръщане на Гана в конкурентоспособна в световен мащаб държава. IT центъра ще се състои от шест кули, включително 75-етажна, 270m висока кула, “най-високата в Африка”, казва RLG в съобщенията на своя уебсайт.

През януари тази година Кения разкри също плановете си за изграждане на “Африканска Силиконова Савана” в срок от 20 години на цена от  14.5 билиона долара.
Кениийският ,,Град на технологииге Конза”, който ще се разположи на около 60 километра от столицата Найроби, като трябва да създаде повече от 200 000 работни места до 2030.

Целта на Конза е да привлече аутсорсинг на бизнес процеси, за да създаде центрове за данни, центрове за възстановяване след бедствия, кол центрове, преработвателна промишленост. Ще бъдат също построени и университетски кампус, фокусиран върху изследванията и технологиите, както и хотели, болници и жилищни райони. За реализирането на амбициозния проект правителството е възложило на компанията ,,Конза технополис” да проучи възможността за изграждане на ИТ център в четири основни фаза.

 

Линк за повече информация:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-21658149

 

SHARE
Previous articleКения пред решаващ избор
Next articleПочина легендарния венесуелски президент Уго Чавес
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS