Натрупване на стоки в Северна Корея, след като влаковете от Русия се възобновяват

0
180
Сателитни снимки показват, че стоки от Русия се трупат в севернокорейска железопътна гара, около месец след като бе съобщено, че влакове пресичат границата за първи път от началото на пандемията между двете държави. Това съобщи днес американски мозъчен тръст, цитиран от Ройтерс.

„Разширената зона за обработка на товари в Туманганг също показва, че Северна Корея очаква увеличен обем стоки в сравнение с годините преди Ковид и може да стане по-важен партньор в бъдеще“, се казва в доклада.

В началото на ноември двете страни възобновиха пътуванията с влак за първи път от 2020 г. с необичаен товар – 30 сиви чистокръвни коне. Руските медии заявиха тогава, че в по-късните товари ще има и лекарства. Няколко дни по-късно „38 North“ съобщава, че е видял влак да пресича границата, отбелязвайки, че това се случва на фона на съобщенията за продажби на оръжие от Северна Корея за Русия и общото очакване за възобновяване на търговията между двете страни. 800-метровият мост на приятелството Туманганг (Мост на дружбата между Корея и Русия) е единствената сухопътна връзка между страните.

Под международните санкции заради ядрените и ракетните си програми, Северна Корея стана почти изцяло зависима от съседите си, въпреки че засега Китай е най-големият й икономически партньор.

Обезопасената железопътна гара в Туманганг е построена през 2021 г., приблизително по същото време, когато Северна Корея превръща летището Уиджу на противоположната страна на страната в масивна станция за стоки от Китай.

„Толкова голяма зона не е създадена в Туманганг, което предполага, че руският граничен пункт едва ли ще получи толкова товар, колкото китайската железопътна линия внася, но това е още един знак за бавното отваряне на Северна Корея към света, тъй като пандемията от COVID намалява“, се казва в доклада.

Източник: Reuters

Превод: Елена Цанкова