Гутерес и Джоли отиват в Турция, за да покажат солидарността си към сирийските бежанци

0
1197
Анджелина Джоли и Антонио Гутерес правят оглед на един от турските лагери, в които пребивават сирийските бежанци

 

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес и неговият специален пратеник Анджелина Джоли отново подчертаха спешната необходимост да се помогне на страните, предоставящи дом на десетки хиляди сирийски бежанци, след като посетиха два от 12-те добре организирани лагера, разположени в близост до границата на Турция със Сирия.
По време на пътуването си Гутерес и Джоли благодариха на Турция за поддържането на границите си отворени за всеки, който търси убежище, както и за приемането на система за временна закрила и предоставянето на гаранции, че нито един сириец няма да бъде принудително върнат. Те също дадоха висока оценка на ролята на турския Червен полумесец в предоставянето на помощ за бежанците.

Върховния комисар Гутерес призова и другите страни да се активизират с цел да се помогне на Турция.

Време е  международната общност да разбере, че с големия брой хора, пресичащи  границите, една страна не може да се справи сама.

„Сирийците имат история, свързана с приема на хора в нужда“, допълни Джоли. „Сега е време на нужда и аз съм благодарна на Турция и всички съседни страни за изключителната щедрост.“

Повече от 250 000 сирийци до момента са регистрирани или подлежат на регистриране като бежанци в Турция, Ливан и Йордания, но реалният брой на тези, които са избягали от боевете вероятно е много по-висок.

Източник

Източник на снимката