Гутериш призова Г-77 и Китай да ускорят реформата на световното управление

0
245
ООН/Monicah Aturinda Kyeyune Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори на срещата на върха на Г77 в Кампала, Уганда.
ООН/Monicah Aturinda Kyeyune Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори на срещата на върха на Г77 в Кампала, Уганда.

Развиващите се страни трябва да ръководят усилията за реформиране на остарелите многостранни институции и рамки, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изказването си на третата среща на върха на Групата на 77-те (Г-77) и Китай, която бе открита в Кампала, Уганда, в неделя.

В съюза участват повече от 130 държави – най-голямата група от глобалния Юг, която представлява 80% от населението на планетата – и тяхната солидарност и партньорство са от съществено значение за изграждането на устойчив, мирен и справедлив свят за всички, каза той. „Нека си признаем: тези, които се възползват най-много от сегашната система за глобално управление, едва ли ще поведат нейната реформа.  Затова импулсът за промяна трябва да дойде от вас“, каза той на лидерите. „Призовавам ви да продължите да полагате такива усилия за напред.“

Ангажиментите остават в сила

Този уикенд Генералният секретар беше в столицата на Уганда, за да участва в срещата на върха и в последната среща на друг партньор на ООН – Движението на необвързаните страни („NAM“), която се проведе в събота. Той посочи много от предизвикателствата, пред които е изправен съвременният свят, включително постигането на Целите за устойчиво развитие (ЦУР) до крайния срок през 2030 г., както и осигуряването на икономическо възстановяване след пандемията COVID-19, зачитането на правата на човека и действията в областта на климата. „Макар че сътрудничеството между държавите от Юга е силно и се задълбочава, то не замества необходимостта от спазване на ангажиментите на глобалния Север – от устойчив ангажимент за намаляване на бедността и неравенството, подкрепа на растежа и изграждане на устойчивост в развиващите се страни“, каза той.

Близкият изток „огнище на напрежение“

Подчертавайки конфликта в Газа, генералният секретар предупреди, че „Близкият изток е огнище на напрежение“, и призова за действия, които да предотвратят разпространението на конфликта в целия регион. Той отново подчерта необходимостта от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, достъп на хуманитарна помощ и незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. „Повторният отказ вчера да се приеме решението за две държави за израелците и палестинците е напълно неприемлив, както казах на срещата на върха на Движението на необвързаните страни“, каза той. „Отказът от правото на държавност за палестинския народ ще удължи за неопределено време конфликта, който се превърна в основна заплаха за световния мир и сигурност; ще изостри поляризацията и ще окуражи екстремистите навсякъде.“

Остаряла международна система

Въпреки че коригирането на проблемния ни свят изисква ефективни глобални действия, г-н Гутериш заяви, че „настоящата международна система е остаряла, не е в час и не е в крак с времето“, тъй като е създадена, когато много от страните от Г-77 все още са били колонизирани. Той призова за реформа на Съвета за сигурност на ООН, като заяви, че той е възпрепястван от геополитически разногласия, а съставът му не отразява реалността на съвременния свят.  Съветът се състои от 15 членове, като петима от тях – Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати – имат право на вето върху всяка резолюция. По същия начин световната финансова система, създадена след Втората световна война, която „не успя да осигури глобална мрежа за сигурност за развиващите се страни в затруднение“, също трябва да бъде реформирана, за да стане по-приобщаваща.

Антонио Гутериш: Заедно сътворяваме мира и успеха

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!