Хаити: ООН и партньори приветстват назначаването на временен премиер

0
1014
12-23-2014Haiti_PrimeMinister
UN/MINUSTAH/Logan Abassi

Организацията на обединените нации и нейните международни партньори приветстваха на 23.12. назначаването на Флоренс Гуилауме като временен премиер на Хаити.

Г-жа Гуилауме, която преди това е служила като министър на здравеопазването и населението, бе назначена от президента на Хаити, в съответствие с член 165 от Конституцията на страната, се казва в прессъобщение, публикувано от ООН.

Специалният представител на Генералния секретар в Хаити и други членове на Core Group – включващ посланиците на Бразилия, Канада, Франция, Испания, САЩ, Европейския съюз, както и специалния представител на Организацията на американските държави – похвалиха усилията на президента да изпълни препоръките на Консултативната комисия.

Те поздравиха и работата, предприета от президента, заедно с председателя на Сената и Камарата на представителите, които отразяват политическите партии и други политически заинтересовани страни, „да постигнат необходимия консенсус“ за назначаването на министър-председател и сформирането на съгласувано правителство.

Членовете на Core Group отбелязаха със задоволство положителната реакция на деветимата изборни съветници за помирителните мерки, препоръчани от Комисията, както и политическата добра воля и конструктивна нагласа, демонстрирани досега от различните политически партии, чрез отговор на поканата за преговори.

Core Group насърчава всички заинтересовани участници да се ангажират с приемането на мерките, предложени от Консултативната комисия, и да спазват конституционната легитимност на президента. По този начин ще запазят стабилността на страната и ще създадат „климат на доверие, спокойствие и взаимно уважение,“ в усилията за решаване на политическата криза и ще дадат възможност за провеждането на всеобхватни и честни избори.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова