„Хамас“ и Израел навлизат в преговори с помощта на Египет

0
807
Калед Мешал, лидерът на "Хамас", настоява в мирните преговори да се включи свободното движение на хората от Газа
Калед Мешал, лидерът на „Хамас“, настоява в мирните преговори да се включи клауза за свободно движение на хората от Газа

Египетските посредници започнаха преговори, по отделно, с Хамас и Израел, за да обсъдят детайлите по споразумението, което беше сключено миналата седмица за прекратяване на огъня. Съглашението влезе в сила миналата сряда и сложи край на 8 дневните военни действия на ивицата Газа. Жертви на конфликтът станаха 167 палестинци и 6 израелци.

Египетската страна съобщи на „Ройтерс“, че ще бъдат обсъдени палестинските претенции за отварянето на повече пропусквателни пунктове от и за Газа. В момента в ивицата движението става само чрез един пункт.Това ще помогне за постепенното вдигане на блокадата, която беше наложена през 2006г., когато „Хамас“ чрез избори взе властта в територията. Кайро се постарае да прикани двете страни да циментират своите задължения по споразумението за прекратяване на огъня, за да има трайно обвързване между двете страни.

Израелски войници защитаващи буферната зона между Израел и Газа

Като опасност за прекратяването на огъня стана инцидент на територията на буферната зона, която Израел изгради около Газа – на 23 ноември израелски войници застреляха палестинец. По някой данни мъжът е бил палестински фермер, който притежава земя близко до буферната зона и тъй като съглашението за прекратяване на огъня е влязло в сила, палестинецът е помислил, че може да се върне и да обработва земята си. По други данни, застреляният се е опитвал да сложи флаг на „Хамас“ на граничната стена.

В опит да опази мира, Египет предложи на хамаската полиция да започне патрули по границата, които да  държат палестинците на страна от опасната зона, в опит да бъде избегнато бъдещо насилие.

На следващият ден, когато палестинските фермери започнаха да обработват земите близко до гранциата, израелските сили не оказаха никаква намеса. Допълнително, израелските власти разрешиха на рибарите от Газа да излизат на 6 морски мили, за разлика от старата забрана от 3 мили. Рибиловните ограничения бяха наложени също през 2006г., с цел да се спре внасянето на оръжия в ивицата Газа.

Последиците

Хиляди домове и бизнеси стоят разрушени след изралеските бомбардировки. Палестинците се надяват да построят отново своите жилища, магазини, фабрики. Но пред тях има едно огромно препятствие, израелските власти са наложили забрана на вноса на чакъл, стомана и цимент в Газа.

През последните години, с помощта на мрежа от подземни тунели, тези и други забранени материали са пренасяни контрабандно чрез съседният на ивицата Египет. За нещастие на палестинците, израелските ВВС разрушиха повечето тунели, още не е ясно колко остават операционни. Като част от съглашението за прекратяване на огъня, израелската страна изиска от египетското правителство, да се прекрати употребата на тези тунели.

С изключение от забраната се ползват агенциите към ООН и международните органи. Те могат да внасят забранени от Израел материали за собствени проекти на територията на Газа.

От 1,6 милиона пребиваващи в ивицата Газа, 1,1 милиона са регистрирани като бегълци и разчитат на помощта на агенциите на ООН.

[youtube 1XoWPspk4eQ]

Източник 1, 2, 3, 4

Фотография 1, 2, 3