ХХI век – най-горещият в историята, като глобалното затопляне продължава

0
933
02-02-2015Floods_Balkans
Снимка: UNDP

Опустошителните климатични модели и повишаването на температурите ще продължат в близкото бъдеще, тъй като се очаква глобалното затопляне да продължи. Това потвърдиха от Световната метеорологична организация на ООН (WMO), като допълниха, че 2014 година, определена като „най-топлата година в историята“, е само част от една по-мащабна климатична тенденция.

„Тенденцията на общо затопляне е по-важна от определянето на една определена година,“ заяви Генералния секретар на WMO, Мишел Жаро. „Анализът на данните показва, че 2014 г. бе, формално, най-топлата година в историята, въпреки че има много малка разлика между трите най-горещи години.“

От Агенцията на ООН заявиха, че високите температури на морската вода са допринесли за изключително обилните валежи и наводнения в много страни, както и за голямата суша в други. Дванадесет големи атлантически бури преминаха през Великобритания, през първите месеци на 2014 г., докато опустошителните наводнения в голяма част от Балканите, през целия месец май, унищожиха хиляди домове. Месечните валежи над тихоокеанската страна на Западна Япония през месец август 2014 г. стигнаха 301% над нормата – най-високите средни статистически стойности за района, от 1946 г. насам.

В същото време пагубните суши се отразиха на голяма част от САЩ, докато Североизточен Китай и части от поречието на река Йелоу, не достигнаха и половината от средните стойности за лятото, което доведе до тежка суша.

Разнообразните климатични въздействия, които засегнаха държави из цялата планета през 2014 г., бяха, за съжаление, в съответствие с очакванията за променящия се климат, допълни г-н Жаро.

В допълнение, той предупреди, че 14 от 15-те най-горещи години са през ХХI век, като добави, че очакванията на Агенцията на ООН, са, че глобалното затопляне ще продължи, „имайки предвид, че нарастващите нива на парникови газове в атмосферата и увеличаването на топлината в океаните, несъмнено водят към едно по-топло бъдеще.“

Около 93% от излишната енергия, уловена като в капан в атмосферата от парникови газове, от изкопаеми горива и други човешки дейности, се озовава в океаните. От WMO посочиха още, че глобалните температури на морската повърхност, са достигнали „рекордни нива“ през 2014 г., въпреки липсата на климатичното явление Ел Ниньо. Високите температури през 1998 г. – най-горещата година преди ХХI век – са настъпили по време на година, наситена с влияние на Ел Ниньо.

От WMO публикуваха най-новите си проучвания, касаещи собствения им анализ на глобалните температури, преди преговорите за климатичните промени, планирани в Женева, в периода 8-13 февруари. Тези преговори трябва да помогнат при очертаване пътя пред конференцията в Париж, която ще се проведе в края на 2015 г, където ще бъде приет нов и универсален договор, подкрепян от ООН, за климатични действия.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова