Историческа стачка в Холивуд – актьорите се присъединяват към сценаристите

0
204
Източник: iStock
Източник: iStock

За първи път от 1960 г. насам актьори и сценаристи се обединяват, за да протестират срещу филмовите и телевизионните компании.

 

Гилдията на филмовите актьори обяви в четвъртък (13 юли), че ще подкрепи колегите си от Гилдията на сценаристите, които стачкуват за справедливо заплащане. Стачката, обхващаща повече от 150 000 актьори, започна в полунощ и продължава и днес. Стачката се превърна в знак на протест срещу редица решения на големите студия, които включват не само съкращения на работни места, но и начина, по който инструментите за изкуствен интелект може да заменят техните роли в индустрията.

На пресконференция националният изпълнителен директор и основен представител на Гилдията на актьорите Дънкан Крабтрий-Иърланд, заяви, че тъй като Съюзът на филмовите и телевизионните продуценти продължава да не предлага споразумение по ключови въпроси, Гилдията на филмовите актьори на американска федерация на телевизията и радиото (SAG-AFTRA) единодушно гласува да организира стачка срещу студиата и стрийминг компаниите. „Членовете на съюза трябва да преустановят работата си, докато не бъде договорени по-справедливи условия“, добави той.

Фран Дрешър, звезда от комедийния сериал от 90-те години „Бавачката“, която е и председател на актьорската гилдия, заяви, че това, което се случва с тях в Холивуд, се случва във всички сфери на труда. „Когато работодателите превърнат Уолстрийт и алчността в свой приоритет и забравят за служителите си, които непрекъснато допринасят за функционирането на този процес, имаме проблем.“

В отговор Съюзът на филмовите и телевизионните продуценти, съобщи, че е представено споразумение, което включва „исторически увеличения на възнагражденията, значително по-високи тавани на пенсионните и здравните вноски, мерки за защита при прослушвания, съкратени периоди за заснемане на сериали и революционно предложение за изкуствен интелект, което защитава дигиталните образи на актьорите за членовете на Гилдията на актьорите“.

„Стачката със сигурност не е резултатът, на който се надявахме, тъй като студията не могат да работят без артистите, които вдъхват живот на нашите телевизионни предавания и филми“, добави организацията. „Съюзът за съжаление избра път, който ще доведе до финансови затруднения на хиляди хора, които зависят от индустрията.“

 

Източник: The Independent

Превод: Мария Стоянова