Хърватия празнува приемането си в ЕС

0
661

20130111PHT05289_original

Хърватия отпразнува ставането на  двадесет и осмия член на Европейския съюз с тълпи от хора в столицата Загреб.

Фоерверки осветиха небето в полунощ, веднага щом членството влезе в сила (22:00 GMT), с президента Иво Йосипович, описващ събитието като историческо.

Изминаха почти две десетилетия от бруталната Хърватска война за независимост.

Но кореспондентите твърдят, че ентусиазмът около членството в ЕС е спаднал поради кризата в Еврозоната и икономическите проблеми в страната.
„Нова глава“
Честването се проведе на централния площад в Загреб с фоерверки и музика, включително „Одата на радостта“ на Бетховен, химн на ЕС.

„Добре дошли в Европейския съюз!“ Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви в Хърватия към тълпите от хора.

Президентът Йосипович заяви, че е „голям и радостен ден за нашата родина“.

„Това е деня, когато създаваме нова глава в дебелата книга на нашата история“, добави той.

По-рано, на среща на европейски и регионални лидери той сподели: „Приемането на Хърватия в ЕС е потвърждение, че всеки от нас принадлежи към европейския демократичен и кутурен набор от ценности.“

Хърватия е първият нов европейски член откакто България и Румъния се присъединиха през 2007година. Изминали са 10 години от нейната първоначална кандидатура за членство.

„Дългосрочна визия“

Притесненията относно корупцията и организираната престъпност в Хърватия остават спред някои европейски лидери, поради тази причина Хърватия няма да се присъедини към единната парична единица или свободното движение на хора в Шенген, където повечето европейски граждани не подлежат на паспортни проверки.

Но привържениците на членството в ЕС казват, че  въпреки това, техния случай остава убедителен.

2/3 от Хърватите са гласували със „За“ присъединяването миналата година.

Източник