Призиви за мир в Йемен на фона на влошаващата се обстановка

0
47
Снимка: UN News

Положението на гражданите в Йемен – страна, преживяла почти десетилетие конфликти, остава тежко  и се влошава все повече от нарастващата епидемия от холера – това предупреди върховният хуманитарен служител на ООН.

Мартин Грифитс, координатор на ООН по въпросите за спешна помощ, подчерта критичната необходимост от устойчиви усилия за мир по време на брифинг пред посланиците на Съвета за сигурност.

Конфликтът в Йемен е основният двигател за хуманитарна помощ. Той подкопа дълбоко икономиката на страната,  унищожи половината от нейните здравни заведения, разсели милиони хора и позволи на глада и болестите да възтържествуват при тези обстоятелства“, подчерта той.

Усложняването на тези предизвикателства бързо води до ескалирането на епидемията от холера с над 40 000 случая и нарастващ брой на смъртни случаи.

Грифитс, ръководител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, порчерта своите опасения относно предстоящите проливни дъждове и наводнения, които ще изострят кризата през следващите седмици.

 

В сянката на войната в Газа

Ханс Грундберг, специален пратеник на генералния секретар за Йемен, отбеляза пред Съвета за сигурност, че през декември правителството и „Ансар Аллах“, която контролирала големи райони от страната, са се съгласили на „набор от ангажименти“, включително прекратяване на огъня в цялата страна.

Тези ангажименти имат за цел да осигурят хуманитарна помощ за йеменците и да започнат политически процес, включващ всички политически сили, за постигане на трайно прекратяване на конфликта.

Въпреки това, предизвикателствата продължават поради войната в Газа и по-широката регионална нестабилност, а съобщенията на „Ансар Аллах“ за разширяване на обхвата на атаките са „тревожна провокация в една вече нестабилна ситуация“.

Разсъждавайки върху въздействието на регионалните конфликти, координаторът на ООН за спешна помощ Грифитс подчерта необходимостта от защита на постигнатия напредък в Йемен.

„Не можем да позволим смущенията в световната търговия около Червено море да провалят мирните усилия в Йемен“, подчерта той.

Грифитс изрази своята дълбока загриженост за йеменските граждани, като се застъпи за колективна международна подкрепа и край на конфликта, както и за воюващите страни да дадат своя принос за деескалация на ситуацията.

 

Превод: Лилия Атанасова

Източник: UN News