Прокурор поиска арест на Нетаняху и Синуар за военни престъпления

0
50
Сградата на Международния наказателен съд в Хага, Холандия. Снимка: Wikimedia Commons

Международният наказателен съд (МНС) иска заповеди за арест на лидера на Хамас в Газа Яхия Синуар и на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и на военния министър Йоав Галант по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с нападенията срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа, заяви прокурорът на съда Карим Хан в понеделник.

Хан заяви, че прокурорският екип на МНС иска заповеди и за израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за двама други високопоставени лидери на Хамас – Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите „Ал Касем“, по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Хания, политически лидер на „Хамас“.

Заповедите срещу израелските политици са първият случай, в който МНС се насочва към висш ръководител на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест във връзка с войната на Москва в Украйна, и на либийския силен лидер Моамар Кадафи, за когото МНС издаде заповед за арест за предполагаеми престъпления срещу човечеството по време на залавянето и убийството му през октомври 2011 г.

Състав от съдии на МНС ще разгледа искането на Хан за издаване на заповеди за арест.

Хан заяви, че обвиненията срещу Синуар, Хания и ал-Масри включват „изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално насилие при задържане“.

„Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел“, каза Хан пред Аманпур и добави, че „хората са страдали изключително много“.

На 7 октомври водените от Хамас бойци убиха около 1200 души на няколко места в Южен Израел и взеха около 250 заложници в Газа. Много от заложниците все още се държат в Газа – Хан заяви, че това означава, че продължават да се извършват престъпления срещу „толкова много невинни израелци…, които са държани като заложници от Хамас, и семейства, които чакат тяхното завръщане“.

Хан заяви пред журналистката от СиЕнЕн Кристиян Аманпур, че екипът му разполага с „множество доказателства“ в подкрепа на искането за издаване на заповеди за арест срещу Синуар, Хания и ал-Масри, включително заверени видеоматериали и снимки от нападенията, както и свидетелства от очевидци и оцелели.

Хан заяви, че Израел има „пълното право и дори задължение да си върне заложниците, но трябва да го направи, като спазва международния закон“.

В отговор на изявлението на Хан Хамас заяви в изявление, че „категорично осъжда опитите на прокурора на МНС да приравни жертвите с агресорите, като издава заповеди за арест срещу редица лидери на палестинската съпротива без правно основание“.

„Хамас призовава прокурора на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест срещу всички военнопрестъпници сред окупационните лидери, офицери и войници, участвали в престъпленията срещу палестинския народ, и настоява за отмяна на всички заповеди за арест, издадени срещу лидери на палестинската съпротива“, допълва групата.

 

Никой не е над закона

Обвиненията срещу Нетаняху и военния министър Йоав Галант включват „причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на войната, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено прицелване към цивилни граждани по време на конфликт“, каза Хан пред Аманпур.

„Фактът, че бойците на Хамас се нуждаят от вода, не оправдава отказването на вода на цялото цивилно население на Газа“, добави той.

От 7 октомври досега в Газа са загинали над 35 500 палестинци, а повече от 79 000 са ранени, съобщи в понеделник Министерството на здравеопазването в Газа.

Нетаняху нарече решението „политическо безобразие“.

„Те няма да ни възпрат и ние ще продължим войната, докато заложниците не бъдат освободени и Хамас не бъде унищожена“, заяви той на заседание на парламентарната група на своята партия „Ликуд“.

Други израелски официални лица се присъединиха към неговите думи. Бени Ганц, член на израелския военен кабинет, разкритикува решението на Хан веднага след обявяването му, като заяви, че Израел се бие „с един от най-строгите морални кодекси в историята, като същевременно спазва международното право и се гордее със силна независима съдебна система“.

„Да се прави паралел между лидерите на демократична страна, решена да се защити от подъл терор, и лидерите на кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на правосъдието и очевидна морална несъстоятелност“, каза той и добави, че решението на прокурорите „само по себе си е историческо престъпление, което ще се помни от поколения“.

Лидерът на опозицията Яир Лапид заяви, че искането за издаване на заповеди за арест е „пълен морален провал“.

Хан сподели, че „никой не е над закона“.

Прокурорът Хан заяви, че ако Израел не е съгласен с МНС, „те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да подадат възражение пред съдиите на съда и това е, което ги съветвам да направят“.

Израел и Съединените щати не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като през 2015 г. палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани с основополагащите принципи на съда.

Съобщението на Международния наказателен съд от понеделник е отделно от делото, което в момента се разглежда от Международния съд (МС) във връзка с обвинението на Южна Африка, че Израел е извършил геноцид във войната си срещу Хамас след атаките от 7 октомври.

Докато Международният съд разглежда дела, които засягат държави и нации, МНС е наказателен съд, който води дела срещу отделни лица за военни престъпления или престъпления срещу човечеството.

Съобщението от понеделник не е първият случай, в който МНС предприема действия по отношение на Израел. През март 2021 г. службата на Хан започна разследване на евентуални престъпления, извършени в палестинските територии от юни 2014 г. насам в Газа и Западния бряг.

МНС е разположен в Хага, Нидерландия, и е създаден с договор, наречен Римския статут, и работи независимо от ООН. 124 държави са страни по договора, а изключенията включват Израел, САЩ и Русия.

Това означава, че ако съдът уважи молбата на Хан и издаде заповеди за арест на петимата мъже, всяка страна членка ще трябва да ги арестува и да ги екстрадира в Хага.

Всички страни, подписали Римския статут, са задължени да сътрудничат изцяло на неговите решения. Това би затруднило изключително много международните пътувания на Нетаняху и Галант, включително в много държави, които са сред най-близките съюзници на Израел като Германия и Обединеното кралство.

Синуар, Хания и ал-Масри са официално обявени от САЩ за терористи, което означава, че срещу тях има забрана за пътуване, замразяване на активи и санкции. САЩ, Обединеното кралство, Япония, Канада и Европейският съюз определят Хамас като терористична група и налагат санкции на нейните лидери.

 

Източник: CNN

Превод: Мартина Димитрова