ООН: „Незаконните залагания подхранват корупцията в спорта“

0
133
FIFA Световната купа на FIFA за жени през 2023 г. започва в Австралия и Нова Зеландия, включително на правоъгълния стадион в Мелбърн.
FIFA Световната купа на FIFA за жени през 2023 г. започва в Австралия и Нова Зеландия, включително на правоъгълния стадион в Мелбърн.

На конференция на ООН в Атланта, САЩ, беше разгледан световният проблем с незаконните спортни залагания, манипулирането на състезания и участието на организираната престъпност в света на спорта.

Дискусиите по време на международната конференция за борба с корупцията, свикана в Атланта от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), която се проведе между 11 и 15 декември, се основаваха на новаторския Глобален доклад за корупцията в спорта, изготвен от UNODC през 2021 г., в който се посочва драматичното нарастване на незаконните залагания, подхранвано от милиардите долари, преминаващи през професионалния спорт, както и от глобализацията и технологичния напредък. UNODC, който е в челните редици на международните усилия за подпомагане на правителствата и спортните организации в предотвратяването и наказването на престъпленията в спорта чрез своята Програма за защита на спорта от корупция и икономически престъпления, изчислява, че на незаконните пазари за залагания, контролирани от организираната престъпност, се залагат до 1,7 трилиона долара.

По време на сесията за спорта и корупцията на конференцията Джеймс Портъс, ръководител на изследователската дейност на Съвета за борба с незаконните залагания и свързаните с тях финансови престъпления към Азиатската федерация по надбягвания, заяви, че незаконните залагания понастоящем са „фактор номер едно, който подхранва корупцията в спорта“, и посочи, че много от разпоредбите са изготвени през XIX век и не са подходящи за интернет света.

Борба с уреждането на мачове

Представители на организациите за борба с престъпността, присъстващи на събитието, подчертаха мащаба на проблема с корупцията. Хумаид Ал Амими, координатор на отдела за борба с корупцията на Интерпол (Международната организация на криминалната полиция, междуправителствен орган), обясни, че манипулирането на спортни състезания, известно като уреждане на мачове, е високоорганизирана престъпност, включваща пране на пари и други незаконни дейности, и призова за подобряване на обмена на данни. Г-н Ал Амими определи манипулирането на състезания като „врата към престъпността“: Джоузеф Гилеспи, началник на отдел „Заплахи от транснационалната организирана престъпност“ във ФБР (Федералното бюро за разследване на САЩ), доразви темата, като подчерта, че Бюрото е силно заинтересовано от борбата с корупцията в спорта, тъй като тя предоставя на организираната престъпност възможности за извличане на печалби чрез изнудване, незаконни залагания и други незаконни дейности. Интерпол, Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) и Международният олимпийски комитет (IOC) си сътрудничат в изготвянето на ръководство за политиците, което да им помогне да се справят с манипулирането на състезания и да го разследват ефективно.

Грозната страна на „красивата игра“

Като най-популярен спорт в света, в който се влагат огромни суми, футболът е особено податлив на корупция. Дори световният ръководен орган на спорта, FIFA, се е сблъсквал с криминални обвинения и скандали, най-вече през 2015 г., когато няколко служители на FIFA бяха арестувани в известен швейцарски хотел. След разследването на Министерството на правосъдието на САЩ за корупция във FIFA през 2016 г. вниманието на международната общност към корупцията и престъпността в спорта значително нарасна, заедно с призивите за действие.

Настоящият президент на FIFA Джани Инфантино отправи видеопослание към конференцията, в което заяви, че защитата на футбола от корупция и осигуряването на спортна справедливост е най-важната тема за организацията. „Футболът е многомилиардна световна индустрия, което го прави потенциална мишена за корупция и други видове престъпна дейност, а това е нещо, което трябва да избягваме и да се борим с него, за да гарантираме, че условията за игра са винаги равни“, каза г-н Инфантино. 

 

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!