МВФ: Перспективите пред световната икономика са „по-мрачни“ от очакваното

0
274
Източник: Unsplash

Перспективите пред световната икономика са „по-мрачни“ от прогнозираното през миналия месец, смятат от Международния валутен фонд (МВФ).

Според МВФ това се дължи на затягането на паричната политика, предизвикано от все по-увеличаващата се и широкообхватна инфлация, на слабия моментен растеж в Китай и на продължаващите смущения във веригите на доставките и продоволствената несигурност, предизвикани от руската инвазия в Украйна.

През октомври прогнозата на МВФ за растеж в световната икономика през 2023 г. възлизаше на 2,7%, а по-рано през годината – на 2,9%.

В доклад, подготвен за срещата на върха на лидерите на Г-20 в Индонезия, МВФ казва, че последните високочестотни показатели „потвърждават, че перспективите са по-мрачни от очакваното“, особено в Европа.

В него се казва още, че последните индекси на мениджърите на покупки сигнализират за отслабване на повечето икономики от групата на Г-20, което се изразява в свиване на икономическата активност и все толкова високи нива на инфлация.

„Предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика, са много и отслабващите икономически показатели ни предупреждават, че предстоят още предизвикателства“, казват от МВФ.

Една задълбочаваща се енергийна криза в Европа би навредила сериозно на икономическия растеж и би увеличила допълнително инфлацията. Една продължителна и висока инфлация пък би повишила лихвите за по-дълъг период и би усложнила още повече световната икономика.

Тези песимистични прогнози пък създават „нарастващи рискове от криза на държавния дълг за уязвимите икономики“, смятат от МВФ.

Зачестяващите екстремни климатични явления също биха могли да навредят на икономическия растеж из цялото земно кълбо, допълва се в доклада.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Reuters