Информационно затъмнение за Сирия

0
693

Понеделник 22 октовмри, сирийското правителство обяви, че Европейската сателитна система „Hotbird“, забрани излъчването на сирийски телевизионни канали.

Обхватът на „Hotbird 8“, част от системата за излъчване, която спря предаването на сирийската държавна телевизиия.

Мярката е приета, съгласно вече наложените санкции срещу сирийските медии от Европейският съюз и Арабската лига.

„Заради нечестните санкции, наложени срещу националната ни медия, сирийският сателитен канал и сирийският драма канал вече не се излъчват от сателитът „Hotbird“ „, съобщи сирийското информационно министерство. Беше пояснено, че двата канала могат да се гледат с помощта на руски сателит.

Съюзът  на журналистите в Сирия обвини, че забраната над двата канала „цели да предотврати излъчването на сирийският глас, за да не може, той да бъде чут от арабската и международната публика“. „Това действие е сканално нарушение на принципите на журнализма, на свободата на словото и мнението и е част от агресивната кампания срещу сирийското правителство“, добави съюзът.

От друга страна, в същият ден, Европейският съюз за радио и телевизия(ЕСРТ) обвини, че Сирия и Иран блокират излъчванията на брой телевизии и радиа. Някой от тях са: „BBC“, „France 24“, „Deutsche Welle“ и „Voice of America“.

И британската медия е в списъка на блокираните от Сирия и Иран.

Европейският сателитен оператор „Eutelsat“, заяви, че това „целенасочено и периодично“ заглушаване на сигнала идва от Сирия и Иран.

Директорът на ЕСРТ, Ингрид Делтерне, съобщи, че нарушаването на сигнала е „атака на медийната свобода“, защото нарушава достъпът на информация до хората – всеобщо, човешко право и съществен елемент от демокрацията.

 

Източник 1, 2

Фотография 1, 2, 3

Previous articleПротести в Кувейт
Next articleСветовен ден на ООН
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.