Иновациите са ключът за по-справедлив свят за хората с увреждания

0
451
Източник: Pixabay

На 3-ти декември отбелязахме Международния ден на хора с увреждания и по този случай Антонио Гутериш, генералният секретар на ООН, призовава за взимане на иновативни решения в днешния свят, изправен пред кризи, които засягат в голяма степен хората с увреждания.

В посланието си Гутериш отбеляза, че е необходимо по-тясно сътрудничество между публичния и частния сектор, за да се разработят стратегии в полза на хората с увреждания. Тези хора също трябва да бъдат включени в разработването им на стратегиите. Според оценките на ООН 15% от всички хора в света – тоест един на всеки седем – са с увреждания.

Генералният секретар изтъкна усилията на ООН да направи институциите на Организацията по-достъпни за хората с увреждания и описа Стратегията на ООН за приобщаване на хората с увреждания като пътеводител за постигане на тази цел.

„Ние работим за да оценим, да се справим и насърчим цифровата достъпност и даваме пример за приобщаване на хората с увреждания“, каза той.

Иновациите и технологиите, добави той, могат да бъдат мощни инструменти за приобщаване, тъй като те засилват достъпа до информация, образование и учене, откривайки нови възможности пред хората с увреждания за равноправно участие в професионалния живот и обществото като цяло.

Преодоляваме бариерите с един удар на четката

Наскоро публикуван документален филм на ООН представя тази визия за интеграция през погледа на двама южнокорейски артисти с увреждания. „Преодоляване на бариерите с един удар на четката“  отвежда зрителите в домовете и живота на художниците, които общуват чрез картините си и в процеса на работа учат аудиторията си да „слуша“ с очи.

Творбите на тези художници с аутизъм са нещо много повече от опит за социално приобщаване, те имат съществена художествена стойност и са изложени в Центъра за изкуства в Сеул – най-големия и най-престижен от този вид в страната.

Чрез интервюта със семействата им и с поглед към живота и любовта на двамата артисти – Хансол Ким и Хейшин Парк – документалният филм разказва една история за борбата, но включва в себе си универсални теми: да намерим своя глас в свят, който не ни слуша; да изразим истини, които се издигат над шума; да съзрем, като приемем кои сме и с какво можем да допринесем за обществото.

Бавно и с въображение „Преодоляване на бариерите“ показва, че вдъхновението е навсякъде, че увреждането е въпрос на гледна точка и че всички ние споделяме обща човешка същност, която може да бъде уловена и обяснена чрез изкуството.

Превод: Таня Станкова

Източник: UN News