12 август – Международен ден на младежта 2022

0
785

На 12 август се навършват 23 години от приемането на Международния ден на младежта по време на Световна конференция през 1998 г. Денят е от изключително значение, тъй като отбелязва значимостта на младежкия дух чрез участието му в обществените процеси, младежките инициативи и политики.

„На този важен ден, нека всички поколения се обединим, за да разрушим всички бариери и нека работим като едно цяло, за да постигнем по-равноправен, справедлив и приобщаващ свят за всички хора.“

Антонио Гутереш, Главен секретар на ООН

 

Интеграция и солидарност: Свят за всички възрасти

Целта на Международния ден на младежта през 2022 г. е да се засили посланието, че са необходими действия от страна на всички поколения, за да се постигнат Целите за устойчиво развитие и никой да не бъде пренебрегнат. Той също така ще повиши осведомеността относно някои пречки пред солидарността между поколенията, а именно възрастовата дискриминация, която оказва влияние върху младите и възрастните, което от своя страна води до вредни последици за обществото като цяло.

Възрастовата дискриминация или т.нар. ейджизъм е коварен и често неглижиран проблем в областта на здравеопазването, правата на човека и развитието, който засяга както по-възрастното, така и по-младото население в световен мащаб. Този вид дискриминация засяга други форми на предразсъдъци (като расизъм и сексизъм) и въздейства върху хората по начин, който им пречи да разгърнат пълния си потенциал и цялостно да допринесат към своята общност.

В Глобалния доклад за възрастовия подход, представен от ООН през март 2021 г., се подчертава, че въпреки липсата на изследвания младите хора продължават да съобщават за пречки, свързани с възрастта, в различни сфери на живота си, като заетост, участие в политическия живот, здравеопазване и правосъдие. Докладът също така определя интервенциите между поколенията като една от трите ключови стратегии за справяне с ейджизма. Дейностите между хората от различна възраст могат също така да доведат до по-голямо чувство за социална свързаност и да укрепят солидарността между поколенията.

В България денят ще бъде отбелязан с няколко събития:

Организираният от Столична община младежки фестивал MY Sofia на езерото Панчарево ще наблегне на 4 кампании с кауза: „Осинови любовта. Спаси живот!НО“ на „Четири лапи“; превенция на употребата на наркотичните вещества на Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите към Столична община; превенция на психичното здраве на фондация „Анимус“ и подкрепа на хората с множествена склероза с фондация „МС – Мога сам“ с инициативата „Създай жерав“.

В Перник ще се проведе волейболен турнир и йога, организирани от Община Перник, заедно с Консултативния съвет за младежка политика и Международния младежки център – Перник. Сред гостите се очаква Весела Лечева, министърът на младежта и спорта. Освен областта на спорта, ще се обърне внимание и на изкуството с куизове на тема кино и музика.

Разбира се, този ден не бива да бъде възприет за отбелязан само с провеждането на еднодневни събития, които да приповдигнат местния дух. Денят на младежта е бележка към обществото, че младите хора не бива да бъдат пренебрегвани и техния глас е от огромно значение за бъдещето на света. Той е и „ментална препратка“ за всички пораснали младежи, че миналото и настоящето могат да създадат един по-добър свят.

Източници

Автор: Десислава Петкова