Ирак: Мисията на ООН приветства разследването на сектантски избивания

0
773
01-02-2015Nickolay_Mladenov
Снимка: UNAMI

Мисията на ООН за подпомагане на Ирак (UNAMI) приветства решението на правителството да проведе пълно разследване на твърденията за сектантски убийства на десетки цивилни граждани, от страна на въоръжени групировки в източната област Дияла, Ирак.

Според съобщения в медиите, най-малко 70 сунитски мюсюлмани са избити от шиитските милиционери на 26 януари, в Барванах, след като правителствените сили успели да освободят града от Ислямската държава в Ирак и Леванта (ISIL).

„Отговорност е на правителството да гарантира, че всички въоръжени сили са под неин контрол, че върховенството на закона е спазено и че цивилните граждани са защитени във всички области на страната, включително и в районите, наскоро освободени от Ислямската държава,“ заяви Николай Младенов, Специален представител на Генералния секретар и ръководител на Мисията на ООН.

„Всяко лице, за което бъде открито, по време на разследването, че е било отговорно за убийства, трябва да бъде подведено под отговорност, в съответствие със закона,“ добави г-н Младенов. Той заяви още, че на тези, които са избягали от Ислямската държава, трябва да им бъде позволено да се завърнат по домовете си, мирно и сигурно, което трябва да осигурено от местната полиция, в съответствие с националните и международните стандарти за човешките права.

От началото на 2014 г. Ирак преживява вълна от насилие, след като екстремисти, свързани с Ислямската държава, осъществяваха постоянна офанзива срещу правителството, застрашаващи цялостната стабилност на страната, както и живота на хиляди иракски цивилни.

Само през декември, 1101 иракчани бяха убити, а още 1868 са били ранени при, както Мисията на ООН ги определи, „актове на тероризъм и насилие“. Страната преживя пика на опустошенията през юни, с общо 4126 цивилни жертви. Мисията на ООН отбеляза още, че Багдад е най-засегнатата област през декември, с общо 1051 жертви.

Въпреки това, поради трудности при провеждането на проверки за точния брой жертви, Мисията на ООН нееднократно предупреди, че съобщените цифри „трябва да се разглеждат като абсолютен минимум.“

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова