Ирак: ЮНЕСКО изрази възмущението си от терористично нападение срещу музея в Мосул

2
1789
02-26-2015Hatra_Iraq
Снимка: UNESCO/Véronique Dauge

Вчера (26.02.), Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, заяви, че е „дълбоко шокирана“ от кадрите, изобразяващи унищожаването на статуи и други артефакти в музея в Мосул в Ирак.

Ирина Бокова осъди „съзнателно нападение срещу хилядолетната история и култура на Ирак“, наричайки го възпалително подбуждане към насилие и омраза.

„Тази атака е много повече от една културна трагедия – това също е и проблем на сигурността, тъй като разпалва сектантството, екстремизма и конфликта в Ирак“, заяви Ирина Бокова.

Тя подчерта, че атаката е в пряко нарушение на последната Резолюция 2199 на Съвета за сигурност, която осъжда разрушаването на културното наследство и приема правно обвързващи мерки за противодействие на незаконния трафик на антики и културни обекти от Ирак и Сирия.

„Ето защо веднага сезирах председателя на Съвета за сигурност, за да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност, относно защитата на културното наследство на Ирак като неделим елемент от сигурността на страната“, подчерта още Ирина Бокова.

Големи статуи от Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство в Хатра, както и уникални артефакти от археологически обекти, са били унищожени или обезобразени в музея в Мосул, наред с много други.

„Системното разрушаване на емблематични компоненти от богатото и разнообразно културно наследство на Ирак, на което сме свидетели през последните месеци, е нетърпимо и трябва да се спре незабавно“, заяви Генералният директор, повтаряйки многобройните си предишни изявления по този въпрос.

[youtube 3rFZb6B8hmk]

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.