Иран беше отстранен от Комисията по статута на жените към ООН

0
251

 В сряда 54-членният Икономически и социален съвет към ООН прие резолюция за отстраняването на Иран от Комисията по статута на жените за остатъка от четиригодишния ѝ мандат, който приключва през 2026 г.

Развитието на събитията е следствие на бруталното потушаване на протестите в страната, призоваващи за справедливост за Махса Амини, 22-годишната жена, която почина в полицейски арест през септември.

Комисията по статута на жените провежда срещите си всяка година през март в Централата на ООН в Ню Йорк и е описвана като най-голямото събиране на застъпници за равенството между половете в света.

„Сериозна загриженост“ за действията на Иран

Съединените щати представиха резолюцията, която събра 29 гласа „за“ и 8 „против“, а 16 страни се въздържаха.

Документът отразява сериозната загриженост за действията на иранското правителство от септември 2022 г. на „ непрекъснато подкопаване и покачващо се незачитане на човешките права на жени и момичета“, често с „използването на прекомерна сила“.

Преди вота, американската посланичка Линда Томас-Грийнфийлд нарече Комисията по статута на жените първият орган на ООН за насърчаване на равенството между половете и равни възможности за жените.

„Не може да си върши работата, ако е подкопавана отвътре“, каза тя.           „Членството на Иран в момента петни достоверността на Комисията.“

Паметта за Махса Амини

Посланичката похвали иранските активистки в залата и по целия свят за техния кураж, далновидност, саможертва и лидерство.

Тя припомни, че Махса Амини е била спряна от „моралната полиция“ в столицата на Иран, Техеран, на 13-ти септември и е била обвинена, че носи забрадката си неправилно.

Беше съобщено, че младата жена е била пребита до смърт по пътя към ареста. Тя е изпаднала в кома и починала три дни по-късно.

„Ние знаем, че тя е била убита за престъплението, че е жена. И за твърде дълго време, твърде често, това беше нещо нормално в Иран“, казва Томас-Грийнфийлд.

Иран отхвърля резолюцията

Посланикът на страната Амир Саид Джалил Ираван заяви преди вота, че Иран „категорично отхвърля и силно осъжда“ проекторезолюцията.

„Изобщо не е неочаквано, че Съединените щати предприемат такива незоконни действия срещу Иран, като се вземе предвид дългогодишната враждебност към иранския народ, но ако те се осъществят, биха били изключително опасни за целостта на ООН“, каза той.

Повече за Кимисията по статута на жените

Комисията по статута на жените към ООН е основана през 1946г. и служи като инструмент за насърчаване на правата на жените, като дoкументира живота на жените по света и очертава глобалните стандарти за равенство между половете и засилване на влиянието на жените.

Нейните 45 членове са избирани от Икономическия и социален съвет на ООН въз основа на справедливо географско разпределение, с мандат от 4 години.

 

Превод: Лора Стойкова

Източник: UN News