Президентът на Иран загина в катастрофа

0
56
Иранският президент Ебрахим Раиси присъства на 23-тата среща на високо равнище на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество (SCO) чрез видеовръзка в офиса на президента на Иран, в Техеран, Иран, 4 юли 2023 г., кредит: Reuters

Президентът на Иран Ебрахим Раиси е загинал след катастрофа с хеликоптер, който е превозвал него, външния министър на страната и други официални лица в неделя, 20 май. Няма данни за оцелели. Раиси и неговата делегация са се прибирали от Азербайджан след официална визита там.

Кой беше Ебрахим Раиси?

63-годишният президент, представител на консерватизма в иранската политика, изпълняваше длъжността вече почти три години и изглеждаше, че ще се кандидатира за втори мандат на президентските избори през следващата година.

През 80-те години на миналия век Раиси натрупва опит като прокурор в различни области. Според организации за защита на правата на човека именно в столицата Техеран той е бил част от комисия от съдии, които са наблюдавали екзекуциите на политически затворници.

Раиси е дългогодишен член на Съветът на експертите – органът, който е отговорен за избора на заместник на върховния лидер в случай на неговата смърт През 2014 г. е назначен от аятолах Али Хаменей за главен прокурор на ислямската република.

Преди да стане президент Раиси е председател на Върховния съд в Иран. През 2017 г. Раиси неуспешно се кандидатира за президентските избори. Главният му опонент бе дотогавашния президент на Иран Хасан Рухани.

Раиси е официално избран за президент през 2021 г. на фона на ниска избирателна активност и дисквалифициране на по-умерените кандидати. До този момент по всичко личеше, че той се готвеше за втори мандат на същата длъжност след изборите догодина. Неговото име се спрягаше като най-вероятен наследник на върховния лидер на Иран аятоллах Али Хаменей.

Какво ще се промени в иранската политика след смъртта на Раиси?

Върховният лидер Хаменей официално потвърди в съответствие с иранската конституция, че първият вицепрезидент на страната Мохамад Мохбер временно ще изпълнява длъжността на президент и ще има срок от 50 дни, за да организира президентски избори.

Според мнозина анализатори след смъртта на президента Раиси може да следва тежка борба за власт. Все пак, коренна промяна на външната политика на Ислямска република не се очаква, защото върховната власт е в ръцете на аятолах Хаменей, а той не дава знаци за промяна на външнополитическия курс на Иран.

Работил по публикацията: Виктор Златев

Източник: Al Jazeera