Ирина Бокова осъди убийството на конгоански журналист

0
893
562826-irinabokova
UN Photo/Amanda Voisard

ЮНЕСКО има задачата да защитава свободата на словото и свободата на печата. На 2 януари 2015 г. Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, осъди убийството на журналиста Робърт Чамвами Шалубуто  в Гома, източната част на Демократична република Конго (ДРК).

„Осъждам убийството на Робърт Чамвами Шалубуто, което поражда опасения за безопасността и сигурността на журналистите,“ заяви Ирина Бокова, в изявление, публикувано в Париж.

Г-н Шалубуто, журналист от публичните Конгоанско национално радио и телевизия (CNRT), бе застрелян от двама неизвестни въоръжени, докато бил с приятели в бар, в Гома, столица на провинцията Северно Киву, на 26 декември 2014 г.

„Призовавам властите да разследват този случай и да не пестят усилия, за да се подобри безопасността на журналистите,“ призова Ирина Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО издава становища за убийствата на медийни работници, в съответствие с Резолюция 29, приета от всички членове на ЮНЕСКО, по време на Генералната конференция на организацията от 1997 г., озаглавена „Осъждане насилието срещу журналисти“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова