Ирина Бокова заклейми убийството на сомалийски журналист

0
1044
UN Photo/Devra Berkowitz

UN Photo/Devra Berkowitz
UN Photo/Devra Berkowitz

Ръководителят на агенцията на ООН, натоварена със задачата да защитава свободата на медиите, разкритикува убийството на Абдирисак Али Абди, журналист, убит в град Галкайо, Сомалия, и призова за цялостно разследване на престъплението.

„Осъждам убийството на Абдирисак Али Абди,“ се казва в изявлението на Генералния директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова. „Призовавам властите да предприемат всички възможни мерки, за да защитят и да опазят журналистите, както и да подобрят способността си да вършат работата си, продължавайки да информират обществото.“

Г-н Абди, който е работил като сътрудник на различни медии, включително радио Далжир и кабелната телевизия Хорн, бе застрелян в ресторант на 18 ноември, от двама неизвестни нападатели.

„Трябва да бъдат положени всички усилия, за да бъдат виновните за убийството на Абдирисак Али Абди, изправени пред съда,“ добавя още г-жа Бокова.

Комитетът за опазване на журналистите (CPJ) описва Сомалия, като една от топ 10-те страни, в които престъпленията срещу журналисти, остават ненаказани. Освен това, медийни работници рискуват всеки ден не само да бъдат убити, но и да станат обекти на произволни арести, както се случи по-рано тази година, когато репортер бе обвинен в изфабрикуването на история за изнасилвани, въз основа на едно интервю, което никога не бе публикувано.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова