Израел настоява за пълно разследване на гранично нападение с жертви

0
98
източник: The Times of Israel

В неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече убийството на трима войници от член на египетските служби за сигурност терористична атака и поиска пълно съвместно разследване с Кайро.

Египет заяви, че работи с Израел за разследване на инцидента, станал в събота.

„Израел предаде ясно послание на египетското правителство. Очакваме, че съвместното разследване ще бъде изчерпателно и задълбочено„, заяви Нетаняху пред кабинета си в телевизионно изказване.
„Ще обновим процедурите и методите на работа, както и мерките за намаляване до минимум на контрабандата и за да гарантираме, че подобни трагични терористични атаки няма да се повторят.“

Израелските военни съобщиха, че двама техни войници са били застреляни рано в събота от член на египетските служби за сигурност, който е преминал през граничната ограда. Техният пост в пустинята е бил отдалечен и са били необходими няколко часа, преди телата им да бъдат открити.
„От този момент нататък беше обявено, че става дума за терористично събитие, което доведе до претърсване на района“, заяви израелският военен говорител Даниел Хагари в интервю за израелската новинарска служба YNET. „Беше изпратен безпилотен самолет и на 1,5 км навътре в Израел беше идентифицирано подозрително лице“.

След това войниците са установили контакт и по време на престрелката са убити египетският служител и трети израелски войник.

В събота египетските военни заявиха, че тримата израелци и египетският охранител са били убити при престрелка, докато охранителят преследвал контрабандисти през границата.

В неделя два египетски източника заявиха, че екип изследва мястото на инцидента и тялото на охранителя, за да установи как са се развили събитията. Разпитани са колеги и членове на семейството на египетския охранител, за да се установи дали той е принадлежал към някакви политически групи или е страдал от психично заболяване, казаха те.
Престрелката и сблъсъците се оказаха едни от най-сериозните инциденти по границата след подписването на мирното споразумение между двете страни през 1979 г. Израелско-египетската граница е до голяма степен мирна, откакто двете страни подписаха мирно споразумение – първото споразумение на Израел с арабска държава. През последното десетилетие Израел изгради голяма бариера по границата, която до голяма степен има за цел да задържи мигрантите от Африка и ислямските терористи, които действат в Синайския полуостров в Египет.
Въпреки това често се правят опити за контрабанда на наркотици през израелската ограда. През последните години е имало няколко случая на престрелка между контрабандисти и войници на Израелските сили за защита на армията. Египетската армия също често стреля по контрабандисти на наркотици, както и по джихадистки групи в северната част на Синайската пустиня, което понякога води до случаен трансграничен огън.

По материала работи: Стела Димитрова
Източници: Reuters, The Times of Israel