Истории от архива на ООН: Икона на феминизма повдига темата за насилието над жени

0
169
© Снимка на ООН/Теди Чен | Глория Щайнем, съосновател на списание Ms., прави изявление на митинга на ООН за жените в централата на ООН през 1975 г.

Феминистка активистка и всепризната писателка от Съединените щати, Глория Щайнем е била на предна линия на социалния активизъм от десетилетия и е получила безброй отличия, включително Президентския медал на свободата на САЩ, за службата си към човечеството.


Съосновавайки новаторското списание “Ms.” през 1972 г., Щайнем и нейните колеги извеждат феминистките въпроси на преден план. “За пръв път има по-малко жени на Земята отколкото мъже, заради всякакви форми на насилие” казва Глория Щайнем в централата на ООН през 2016, с цел да привлече внимание към насилието над жени.

Преди 16-дневната кампания на ООН за жените срещу насилието, основано на пола, заемете място на първия ред, за да разгледате някои от работата на Глория Щайнем, част от поредицата UN News #ThrowbackThursday, показваща ключови моменти от миналото на ООН. От скандални и почти забравени до световни лидери и глобални суперзвезди, запознайте се с 49 400 часа видео записи и 18 000 часа аудио хроника на Аудиовизуалната библиотека на ООН.

Вече можете да ни следвате и във Вайбър и Телеграм!

Превод и обработка: Борислава Ангелова

Източник: Stories from the UN Archive: Feminist icon calls out violence against women