Истории от архива на ООН: Марлон Брандо, първият активист за чиста вода на ООН

0
177
© УНИЦЕФ/Speiser | Марлон Брандо говори в централата на УНИЦЕФ в Ню Йорк за отчаяните нужди на много от децата по света.

Какво общо имат Боливия, Марлон Бландо и ООН? Актьорът, носител на Оскар помогна на ООН да привлече внимание към нуждата за питейна вода в южноамериканско село в единствен по рода си подкаст (дори преди да са се казвали „подкасти“) преди почти 70 години.

Холивудската легенда разказва запомнящо се „Кладенецът на щастието“ (история за боливийско село, което успешно изгражда кладенец с помощта на Администрацията за техническа помощ на ООН) през 1956 г., след ръководен от ООН проект в южноамериканската страна много преди Програмата за устойчиво развитие до 2030 г., (Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие е лансирана на среща на върха на ООН в Ню Йорк на 25-27 септември 2015 г. и е насочена към прекратяване на бедността във всичките й форми. Програмата предвижда „свят на всеобщо зачитане на човешките права и човешкото достойнство, върховенство на закона, справедливост, равенство и недискриминация“).

Звездата от „На кея“ и „Апокалипсис сега“, беше една от нарастващия брой знаменитости, които помогнаха на ООН да разпространи нуждата от чиста и питейна вода по света.
Слушайте епизода Podcast Classics на UN News с участието на г-н Брандо, част от поредицата UN News #ThrowbackThursday, показваща ключови моменти от миналото на ООН. От скандални и почти забравени до световни лидери и глобални суперзвезди, останете на линия, за да опитате 49 400 часа видео записи и 18 000 часа аудио хроника на Аудиовизуалната библиотека на ООН.

Вече можете да ни следвате и във Вайбър и Телеграм!

Превод и обработка: Борислава Ангелова

Източник: Stories from the UN Archive: Marlon Brando, the UN’s first frontman for water