Изберете трудния път

Генералният секретар на ООН и младежките делегати към ООН за 2015-2016 г.
delegates
Бан Ки-Мун с младежките делегати към ООН

Наскоро генералният секретар на Организацията на Обединените нации, Бан Ки-Мун сподели в социалната мрежа LinkedIn кратка и вдъхновяваща история за ранните му години в професионалния си път като даде съвет на младите. Ето какво написа той:

„В началото на моята кариера имах превъзходната възможност да бъда служител на място, на което имаше повече задачи за изпълнение, отколкото хора, които да ги вършат. Това ми помогна, дори ме принуди, да поема по нови пътища и да преодолея предизвикателства, с които не бих могъл да се науча да се справям при по-спокойни обстоятелства.

Току-що се бях дипломирал от дипломатическата програма в моята страна, Република Корея, и имах възможността да избера да работя в някое от посолствата на страната ми. Като начална стъпка в професионалния ми път, съзнателно избрах отговорна и същевременно предизвикателна задача да работя в посолството в Ню Делхи.

По това време корейското посолство там беше малко, но именно това ме привлече. С много по-малко официални лица в него, аз успявах да спечеля уважение, изпълнявайки задълженията си и да се справя с въпроси, които още от самото начало ме привлякоха към дипломацията.

Изборите, които направих, в крайна сметка ми се отплатиха. Да, прекарвах време до машината за копиране и изпълнявах различни задачи из Ню Делхи, но също така имах възможността да съставям брифинги, анализи, да се срещам с официални лица и да прилагам наученото по време на образованието ми от самото начало.

Също така изградих силна връзка с региона, която бе далеч повече от чисто професионална. Индия и Южна Азия, като цяло заемат специално място в сърцето ми. Второто ми дете, моят син, беше роден там, а дъщеря ми е женена за индийски гражданин, затова обичам да се шегувам, че любимото ми съвместно корейско-индийско начинание е моят внук.

И днес, когато оценявам кандидатите, които желаят да работят в ООН аз считам за много по-важно това, което те наистина са вършили, отколкото дали са заемали високопоставена позиция.

Когато сте млади бъдещето и целият свят са пред Вас. Сега е времето да изберете трудния път, вместо утъпкания и лесен. Може да Ви се наложи да преминете през много изпитания, за да достигнете до успеха, но когато стигнете, там, където сте искали ще бъдете много по-силни, заради усилията, които е трябвало да положите.“

Акцентите в текста са поставени от редактор на UNA News Bulgaria. 

Източник: LinkedIn