Израел е под интернационална кибератака

0
732

„Войната се води на три фронта. Първият е физическият, вторият е светът на социалните мрежи, а третият е кибер пространството.“ Това заяви Кармела Авнер, главният директор по информатизация на Израел.

С това изявление Тел Авив посрещна многобройните опити за кибер атака на изралески правителствени сайтове, породени от въздушното нападение на Газа.

С над 44 милиона хакерски опити трябваше да се справят интернет страниците на израелската управа. Според официална информация, цел на атаката са главно сайтове, свързани с отбраната. Освен тях, около 10 милиона опита за пробив са насочени срещу президентският сайт, седем милиона против страницата на външното министерство и 3 са направени към сайтът на премиер-министърът.

Това изображение се появява по хакнатите от „Anonymous“ интернет страници

Според израелският финансов министър, Ювал Стайниц, само един сайт е поддал на опитите, той не назова сайта, но съобщи, че работата му е възстановена след 10 мин.

Стайниц добави: „Компютърната дивизия на министерството ще продължи да блокира милионите кибер атаки. Сега жънем успехите на нашите инвестиции в разработването на компютризирани защитни системи през последните години.“ Израелският министър инструктира своето министерство, да работи в извънреден режим, за да се справи с атаките срещу правитествените интернет страници.

Международната група киберактивисти, „Anonymous“, публикува онлайн списък с над 700 израелски сайтове, които групата твърди, че е взела под прицел, обезобразила или е нарушила дейността им в отговор на последните нападения на израелските сили в Газа. Повечето от сайтовете, които са хакнати, или са недостъпни, или са променени, така че да показват про-палестински лозунги

[youtube q760tsz1Z7M]

Сред по-значимите цели в списъка на т.нар. кампания „OpIsrael“ са:

  • Сайтът на „Mashav“ – кампания на израелското МВнР за програма за международно развитие, според съобщение от кибергрупата в Twitter, има пробив в базата данни на сайтът.
  • Страницата на израелската партия „Кадима“, сайът е недостъпен след атаката – сега тя се пренасочва към Facebook страницата на партията.
  • Интернет адресът на Банката на Йерусалим.

Говорител на израелското министерство обяви, че интернет атаките идват от целият свят, но най-много са базирани на територията на Израел и Палестина.

И двете страни на конфликта, особено Израел, се възползват от социалните медии като инструменти за водене на война. Докато израелската страна се е установила на всяка възможна платформа, палестинските бойци главно използват „Twitter“.

Източник

Фотография 1, 2