Кения: Електрическа експлозия в университет в Найроби предизвика опасения за нова терористична атака

0
874

800px-Flag_of_Kenya.svg

Един студент почина, а повече от 100 бяха ранени при инцидент, след като електрически трансформатор експлодира в университет в Кения в неделя.

Напрежението сред кенийските студенти е огромно, след като при терористичен атака на сомалийската ислямистката групировка „Ал Шабаб“ преди 10 дни загинаха 148 души.

Студентите от университета призоваха правителството на Кения да предприеме действия, за да осигури безопасността в университетите.

За последните две години, „Ал Шабаб“ е убила повече от 400 души в Кения, включително 67 души в обсадения търговски център в Найроби, „Уестгейт“ през 2013 г., което нанася и огромни щети на туризма и инвестициите в страната.

„Ал Шабаб“ обеща „дълга и кървава война“ срещу Кения, като отплата за действията на кенийските сили за сигурност, които бяха част от мисията на Африканския съюз в Сомалия, насочена срещу „Ал Шабаб“.

Кения отговори на последното нападения като предприе въздушни удари върху бази на „Ал Шабаб“ в Сомалия и закриването на неофициални трансферни фирми, заподозрени във финансиране на военните части. Освен това страната заяви, че ще пресели стотици хиляди сомалийски бежанци от бежанския лагер „Дадааб“.

Действията на Кения обаче срещат сериозни критики.

Председателят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Кения, Емануил Ниябера описа ситуацията като „логистично предизвикателство“. Кения даде на ВКБООН три месеца да затвори лагера „Дадааб“ и да изработи алтернативи за намиращите се в него бежанци.

„Дадааб“ е отворен през 1991 г. за семейства, бягащи от конфликта в Сомалия. Някои от хората са живели на там повече от 20 години.

 

Източници: BBC, Reuters

Изготвил: Екатерина Димитрова