Кения пред решаващ избор

0
869

 Kenya

Милиони кенийци се изсипват в избирателните секции в цялата страна този понеделник, за да участват в решаващите за страната президентски избори.   След кървавите изстъпления и съмненията за корупция при гласуването през 2007 г , беше променена Конституцията на Кения с цел да се избегне насилието.

Въпреки това в крайбрежният район около град Момбаса, на Индийския океан, най-малко четирима полицейски служители бяха избити с мачете в една нощна атака, за която властите смятат, че е извършена от сепаратистката групировка на Революционният съвет на Момбаса, която се противопоставя на изборите и вярва, че крайбрежието на Кения трябва да бъде отделено като самостоятелна страна.
Различни доклади представят данни  и за други смъртни случаи на девет служители по сигурността, двама цивилни и шест техни нападатели. В североизточна Кения, близо до границата със Сомалия, е имало експлозия в избирателна секция и граната е била хвърлена в полицейски лагер.

Най-добрите политици в Кения призоваха избирателите да останат спокойни и да се избегне хаоса, който избухна в края на 2007 г. и началото на 2008 г., когато оспорваните избори запалиха етнически недоволства и сблъсъци, при които бяха убити над 1000 души.

Кения е една от най-индустриализираните страни в Африка, плацдарм за западните интереси и близък американски съюзник, но историята му е преследван от интензивни и често жестоки етнически конфликти.

Кенийците ще избират в днешните избори членове на парламента и сенатори, областни управители и членове на 47-те местни общински съвети, но въпреки това основен остава избора за президент на страната. Сред 9-те кандидати, според анализаторите, с най-големи шансове са Райли  Одинга, министър-председател на Кения, и Ухуру Кенията, вицепремиер. Двамата са представители на двете етнически групи Луо и Кикую, които враждуват от обявяването на независимостта на Кения през 1963 г. И двамата са обвинени от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството заради последвалото изборите насилие през 2007 г.

Много анализатори прогнозираха, че нито г-н Одинга, нито г-н Кенията ще спечелят повече от 50 процента от гласовете, което ще доведе до балотаж през април.

Имаше и проблеми с новия биометричен процес за идентификация на избирателя. Новото цифрово оборудване, което не работи в много избирателни секции, накара някои служители да се върнат към отпечатаните списъци с право на глас, които биха могли да бъдат по-податливи на корупция.

Въпреки всички тези факти пред избирателните секции се извиха опашки дълго преди отварянето им. Това е само един от показателите, доказващи демократичното мислене на съвременните кенийци, които желаят да участват в едни мирни и справедливи избори.

Официалните резултати ще бъдат обявени до 11 март от избирателната комисия.

 

Линк за повече информация:

http://www.nytimes.com/2013/03/05/world/africa/millions-vote-in-crucial-kenyan-elections.html?ref=africa&_r=0