Кения: Въоръжени взеха заложници в университет в Гариса

1
973

800px-Flag_of_Kenya.svg

Въоръжени от сомалийската ислямистка групировка „Ал Шабаб“ са убили поне 15 души и са взели заложници в университет в североизточната част на Кения. Според репортери, 65 души са били ранени при щурмуването на университет в град Гариса, който се намира на 150 км от границата със Сомалия. Нападателите са нахлули в университета малко след 5:00 ч. сутринта.

„Ал Шабаб“ пое отговорността за инцидента и заяви, че държи за заложници християни и освобождава мюсюлмани.

Поне 50 от студентите са успели да избягат след първоначалните изстрели и експлозии, според данни на Червеният кръст.

Новият директор на полицията в Кения, Джоузеф Бойнет, призова кенийците да запазят спокойствие, докато полицаите работят, за да заловят нападателите и да освободят университетските общежития.

Поради близостта си до Сомалия обаче, Гариса представлява лесна мишена за „Ал Шабаб“, поради което е имало и предишни атаки в района. Групировката „Ал Шабаб“ е организирала няколко нападения в Кения от 2011 г., когато кенийски войски бяха изпратени в Сомалия, за да подпомогнат военна групировка в страната. Най-смъртоносната атака на „Ал Шабаб“ е в търговски център в Найроби през септември 2013 г., когато 67 души са убити.

„Ал Шабаб“ се бори за създаването на Ислямска държава в Сомалия и е определена като терористична групировка от Великобритания и Съединените щати.

 

Източници: BBC, The Guardian

Изготвил: Екатерина Димитрова

Comments are closed.