Китай изрази безпокойство относно новата киберстратегия на САЩ

1
928

 

data-security-300x204

Министерството на отбраната на Китай изрази безпокойство относно обновената киберстратегия на Пентагона, която набляга на използването на компютърни оръжия от американските военни, съобщава Ройтерс.

Китай често бива обвиняван от Съединените щати и техните съюзници, че има връзка с широко разпространените хакерски атаки. От Пекин обаче категорично отричат подобни обвинения.

Говорител на Министерство на отбраната в Китай, Генг Яншенг, заяви, че по отношение на интернет, САЩ е технологично най-развитата страна, но нейната нова стратегия само изостря напрежението относно киберсигурността. Яншенг добавя още, че Съединените щати трябва да престанат да петнят името на Китай. .

Военните части на двете най-големи икономики имат противоречиви отношения, въпреки усилията на двете страни да се смекчи напрежението помежду им.

Яншенг обърна внимание и на скорошните дипломатически сондажи между Съединените щати и Филипините по отношение на Южнокитайско море, 90% над което Китай предявява претенции. Според говорителя, подобни сондажи само ще създадат напрежение и няма да се отразят добре на мира в региона.

 

Източник: Reuters

Изготвил: Екатерина Димитрова

Comments are closed.