Китай принуждава 1000 бежанци да се върнат обратно в конфликтна зона в Северен Мианмар

0
1921
Качинските бежанци напускат лагерите в Юнан, Снимка: THE IRRAWADDY

Хюман Райтс Уоч (Human Rights Watch) обвини Китай, че е принудила над 1000 бежанци от етническата група Качин да се върнат обратно в Мианмар само през последната седмица, предаде БиБиСи.

Американската организация за правата на човека съобщава, че Китай възнамерява да депортира други 4000 бежанци от временните лагери в южнокитайската провинция Юнан. Според доклад на организацията, в импровизираните лагери в Юнан пребивавяат между 7 и 10 хиляди нуждаещи се качински бежанци, до които  на Обединените нации и други международни организации е отказан достъп от китайското правителство.

Депортираните бежанци пребивават в Китай от юни миналата година, когато нова вълна от насилие избухна между Мианмарската армия (Татмадо) и бунтовниците в Качин, и сложи края на 17-годишно примирие.

Качинската армия за независимост (КАН) е една от множеството въоръжени групировки в Мианмар, бореща се срещу правителството. Десетки хиляди са вътрешно разселените лица в следствие на десетилетните конфликти на Татмадо с малцинствата от пограничните региони на Мианмар (Качин, Шан,Чин, Карен, Ракхине и други). Борбата с бунтовническите групировки, често финансирани чрез трафик на дървесина, скъпоценни камъни и наркотици, представлява огромно изпитание за новото гражданско правителство в Мианмар, което в последната година се опитва да реформира изолираната икономика на страната и да подобри международния й имидж.

За цивилното, предимно християнско население на високопланинския регион Качин, бягството в съседната китайска провинция Юнан е една от малкото възможни опции. Китай от своя страна, продължава да бъде една от държавите, приемащи най-много бежанци в света, като броят им, само по официални данни за 2011 година, е 300 хиляди.

Административно разделение на Мианмар. Карта: Creative Commons

Информация:

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-19365075

http://www.unhcr.org/4fd6f87f9.html

 

Фотография: The IRRAWADDY

http://www.irrawaddy.org/archives/12222