Китай с участие в мироопазващата мисия на ООН в Мали

0
1844

unp_logo

В планираното развръщане на мироопазваща мисия на ООН в Мали следващият месец се очаква Китай да участва с голям контингент. Предположенията са, че страната ще изпрати между 500 и 600 войници. За последната година Китай поддържа над 1 800 души в мисии на ООН, което е най-много в сравнение с другите постоянни членове на Съвета за сигурност. Страната основно изпраща сили в операции с невоенен характер. Предвид ситуацията в Мали, китайският контингент може за първи път да се окаже в толкова „нажежена“ обстановка.

Китайските управници далеч не са привърженици на идеята за „многонационална мироопазваща интервенция“, което те смятат за намеса във вътрешните работи на една страна. Дългогодишният опит на ООН в такъв тип операции показа, че подготовката за мироопазваща мисия е много различна от стандартната военна подготовка. Китай все още не е убедена, че нейните войски са достатъчно добре обучени. В последните години страната увеличава участието си в мисии на ООН основно на африканския континент. Тя има интерес от по-засиленото си присъствие там главно по икономически причини. Участието и в Мали би могло да създаде положителен имидж на африканския континент и да представи Китай като загрижена за мира и стабилността.

Предполага се, че мисията на ООН ще наброява 12 600 д., което ще я нареди сред най-големите операции на организацията. Тя ще бъде подкрепяна от останалите в страната френски военни части.

 

Източник и снимка