Климатична конференция, Перу: Не бива да отлагаме климатичните действия

1
877

COP 20 Lima Peru

Колкото повече действия, относно климатичните промени, предприемем днес, толкова по-вероятно е страните да настояват за по-силни споразумения утре. Това заяви вчера Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, по време на 20-та сесия на Конференцията на страните (СОР 20) по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (UNFCCC) в Лима, Перу.

„Действията в Лима ще служат като стабилна основа за постигането на климатично споразумение в Париж, през 2015 г.,“ заяви Бан Ки-Мун.

СОР 20 стартира на 1 декември 2015 г. и обединява 196-те страни по UNFCCC, предшественик на Протокола от Киото от 1997 г., и представлява опит за съставяне на ново и универсално споразумение, което да влезе в сила до 2020 г. Конференцията свършва днес.

Потвърждавайки, че климатичните действия и устойчивото развитие, „са двете страни на една и съща монета“, Генералният секретар призова страните, да запазят средната глобална температура под 2°С – международно договорен лимит.

„През последните две десетилетия само говорехме. Сега е време да започнем реални и сериозни преговори, основани на черновата на споразумението,“ добави Бан Ки-Мун.

„Неофициален документ няма как да бъде опция. Призовавам всички делегации, да преодолеят всички процедурни въпроси и да изготвят текст, с официален статут, така че работата по преговорите да започне, по време на сесията през февруари. Не можем да губим повече време,“ подчерта Генералният секретар.

Набраната инерция може да се основава на успеха на Климатичната среща на върха, от 23 септември 2014 г., в Ню Йорк. На нея световните лидери обявиха своите амбициозни ангажименти и приветстваха нови коалиции, които да подпомогнат устойчивото селско стопанство и енергийна ефективност.

По време на Конференцията в Лима, редица изпълнителни директори се ангажираха с устойчивите вериги за доставка, които ще помогнат за запазването на световните гори. От своя страна, лидери и от петролната и газовата индустрия, както и тези на товарните превози и битовите отпадъци, също се отзоваха с ангажименти.

Бан Ки-Мун отново похвали постигната цел на Зеления климатичен фонд, от постигането на капитал от 10 милиарда долара. Но тази сума си остава „само авансово плащане“ и светът трябва да осигури достъп до тези средства, на страните, които са най-уязвими към климатичните промени.

12-11-2014Climate_Change
Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун (вляво) приготвя храна, чрез печки с по-нисък разход на гориво, по време на Климатичната конференция в Лима, Перу. Снимка: UNFCCC

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Още публикации по темата:

„Климатична конференция, Пери: От климатични предизвикателства към нови възможности“

“Климатична конференция, Перу: “Един гигатон” – инициатива за насърчаване на възобновяемата енергия”

“Бан Ки-Мун: Климатичната конференция в Перу, като основа на климатично споразумение”

“Климатична конференция, Перу: Председателят на Общото събрание призовава за климатични промени”

“Доклад на ООН: Нужни са повече средства за адаптиране към климатичните промени”

“Климатичната конференция в Лима с устойчиви идеи”

“ООН: Преговорите в Лима – “трамплин” за постигането на универсален договор”

Comments are closed.