Климатична конференция, Перу: От климатични предизвикателства към нови възможности

1
790
12-10-2014Renewable_Energy
Снимки: World Bank/Dana Smillie

Само чрез съвместни действия, световните лидери ще превърнат климатичните предизвикателства във възможност за фундаментално преосмисляне на начина, по който се развиват нашите икономики и създаване на по-безопасен, по-здравословен и по-приятен свят за живеене. Това заяви Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, в сряда, по време на 20-та сесия на Конференцията на страните (СОР 20) по Рамковата конвенция на ООН  за изменение на климата (UNFCCC) в Лима, Перу.

„Навсякъде виждам усилия за създаване на единен съюз. Тези действия трябва да продължат да растат. Правителствата, както и бизнеса, финансовия сектор, гражданското общество, академичните среди и всички сектори, трябва да обединят сили,“ заяви Бан Ки-Мун.

СОР 20 стартира на 1 декември 2015 г. и обединява 196-те страни по UNFCCC, предшественик на Протокола от Киото от 1997 г., и представлява опит за съставяне на ново и универсално споразумение, което да влезе в сила до 2020 г. Конференцията свършва днес.

Миналата седмица Бан Ки-Мун представи на Общото събрание, доклада си за дневния ред за развитие след 2015 г., озаглавен „Пътят към достойнството до 2030 г.“. В сряда Бан Ки-Мун заяви, че докладът е получил положителни отзиви от страните-членки.

„Можем да сложим край на бедността. Да преобразим нашите икономики. И да защитим и хората, и планетата. Премахването на бедността и устойчивата околната среда, вървят заедно,“ заяви Генералният секретар на ООН.

Но не можем да премахнем бедността и да изградим устойчиви икономики, без да се погрижим за укрепване устойчивостта на климата, както и да използваме по-чисти и по-безопасни източници на енергия, добави още Бан Ки-Мун. Не можем да отговорим адекватно на климатичните предизвикателства, без да повишим благосъстоянието и защитата на околната среда, за всички.

Бан Ки-мун призова и за съставянето на предварителен текст, който да послужи като основа на единно и универсално климатични споразумение, което да бъде прието през декември 2015 г. в Париж, Франция.

Генералният секретар заяви, че е окуражен от факта, че на 9 декември Зеленият климатичен фонд (GCF) премина първоначалната цел за капитализация от 10 милиарда долара, както и от допълнителните ангажименти, които поеха развиващите се страни и техните „мощни послания за света“.

„Нека направим Лима, СОР 20, място, на което да напишем нашата собствена история и да потвърдим ангажимента ни, да направим този свят, по-добро място за живот за всички ни,“ заяви Бан Ки-Мун.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Още публикации по темата:

„Климатична конференция, Перу: „Един гигатон“ – инициатива за насърчаване на възобновяемата енергия“

“Бан Ки-Мун: Климатичната конференция в Перу, като основа на климатично споразумение”

“Климатична конференция, Перу: Председателят на Общото събрание призовава за климатични промени”

“Доклад на ООН: Нужни са повече средства за адаптиране към климатичните промени”

“Климатичната конференция в Лима с устойчиви идеи”

“ООН: Преговорите в Лима – “трамплин” за постигането на универсален договор”

Comments are closed.