Кои страни са изложени на най-голям риск от климатичните промени?

0
1780

rsz_2you_control_climate_changeКлиматичните промени се отразяват по различен начин в различните краища на света. Следната карта е съставена от Еко експерти (The Eco Experts), водеща компания във Великобритания, на базата на Индекса на световната адаптация, изготвян от Университета на Нотр Дам (ND-GAIN), който дава информация как са подготвени държавите за адаптация към климатичните промени.

ND-GAIN се базира на наблюдение на над 45 индикатора, сред които местоположение, нива на замърсяване и национални ресурси. Оценката на държавите се изготвя на базата на два основни критерия, а именно уязвимост и готовност. Уязвимостта обобщава рисковете, на които са изложени отделните страни, като анализира данни за жизненоважни нужди, сред които вода, храна, здравеопазване, състояние на екосистемите, човешки селища и инфраструктура. Вторият критерий е готовността на нациите да се адаптират, като това се изчислява на базата на икономическата, управленската и социалната готовност.

Страните, които са оцветени в нюансите на зелено, се очаква да пострадат най-малко от климатичните промени, докато тези, оцветени в оранжево и червено, се очаква да бъдат сред най-засегнатите.

Страните, които ще бъдат най-засегнати от климатичните промени, са Чад, Еритрея, Бурунди, Демократична република Конго, Централноафриканска република, Судан, Нигер, Хаити, Афганистан и Гвинея-Бисау.

Страните, които се справят най-добре с климатичните промени, са Норвегия, Нова Зеландия, Швеция, Финландия, Дания, Австралия, Великобритания, САЩ, Германия и Исландия.

Според тази прогноза България е от страните, които се адаптират добре към климатичните промени, като се намира на 45-то място в класацията. България е на 39-то място по уязвимост и 52-ро по готовност за предизвикателствата от глобалното затопляне.

 

 

Източник: Business Insider

Изготвил: Светослава Димитрова