Колумбия депортира калабрийския мафиотски бос Роберто Панунци в Италия

0
3010

Кралят на дрогата за Европа заловен в Колумбия

 

Италианският мафиот, смятан за най-големия кокаинов трафикант в света, беше арестуван от италианската полиция, след като беше депортиран от Колумбия.

Той е бил задържан в търговски център в Богота в петък в съвместна операция, извършена от колумбийските власти и американските служители от отдел борба с наркотиците.

Италианецът е предполагаемия лидер на мощния калабрийски престъпен синдикат „Ндрангета“, базиран в южната италианска област Калабрия, за който се знае, че работи с колумбийските и мексиканските наркокартели. Властите го обвиняват, че всеки месец вкарва в Европа по 2 тона кокаин.

Смята се, че Роберто Панунци, известен още с прякора „Бебе“, 65, е организирал огромни доставки с кокаин от Южна Америка към Европа.

Роберто Сивиано-италиански журналист каза по темата: „“Бебе не е мафиот, не е убиец, Бебе е брокер. Той бе нещо като Коперник в света на кокаина – промени начинът, по който се върти този бизнес и разбираше новата динамика на кокаиновия пазар. Панунци събираше пари от различни фамилии, често враждуващи помежду си, и купуваше кокаина в Колумбия. Беше способен да сглобява цели флотилии, за да го достави в Европа.“

Р. Панунци първоначално е бил осъден през 1994 в Колумбия и екстадиран в Италия и след това освободен, след като заповедта му за задържане е изтекла.

Пред 2004г. той отново е бил арестуран и след това осъден. След драматична инсценировка, той успява да избяга от часната клиника в Рим, където е бил лекуван за сърдечна болест.

Италианските власти описват „Ндрагетата“ като най-опасния и най-богатия престъпен синдикат в страната, изпреварвайки дори и Сицилианската Мафия.

„Той е най-големият кокаинов вносител в света“, заяви Никола Гратери, зам-главен прокурор и следовател в област Калабрия.

 

Източник

Снимка