Китайската икономика с бързо възстановяване след отмяната на пандемичните мерки

0
178
unsplash_covid_:_economy_rebounds_after_pandemic_measures_lifted_

Икономиката на Китай нарасна по-бързо от очакваното през първите три месеца на годината, след като страната излезе от строгите си Ковид ограничения.

Спрямо същия период на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 4,5%, показват официалните данни.

Ключовата мярка за икономическата активност беше стимулирана от увеличаване на разходите на домакинствата и нарастващата активност във фабриките.

Пекин обеща да даде тласък на втората по големина икономика в света, когато премахна коронавирусните мерки през декември.

Също във вторник отделни данни за март показаха, че продажбите на дребно, основният индикатор за потреблението на домакинствата, са скочили с 10,6% в сравнение с година по-рано.

В същото време продукцията от промишленото производство в страната се е повишило с 3,9% въпреки че това малко не е предвидено.

Междувременно имаше и доказателства за силно възстановяване на авиоиндустрията на страната.

Данните на Китайската администрация за гражданска авиация показват, че повече от 45 милиона въздушни пътнически пътувания са предприети миналия месец, което е почти трикратно увеличение спрямо същия период миналата година.

Страната възобнови обработката на молби за виза през март, след като обяви значително облекчение на ограниченията.

Инвеститорите с нетърпение очакваха цифрите, за да получат повече информация относно силата на възстановяването на Китай, след като правителството отмени коронавирусните мерки.

Един анализатор обаче каза пред BBC, че въпреки че последните данни са силни, това темпо на растежа е малко вероятно да продължи.

„Това, което е по-вероятно да се случи през следващите месеци, е хората да преодолеят първоначалния връх след повторното отваряне“, каза Дан Уанг, главен икономист в Hang Seng Bank (Китай).

„Производителното търсене може да намалее, което не може да поддържа бума на износа, тъй като световната икономика се забавя, вместо да се ускорява“, добавя тя.

Властите, включително Народната банка на Китай, обещаха да увеличат подкрепата за китайската икономика, за да помогнат за ограничаване на безработицата, но са ограничени в мерките, които могат да предприемат.

Миналата година ръстът на БВП на Китай са срина до едно от най-ниските нива от почти половин век поради коронавирусните мерки.

БВП е един от най-важните инструменти за разглеждане на това колко добре или зле се справя една икономика. Той помага на бизнеса да прецени кога да се разшири и да наеме повече хора и позволява на правителствата да определят колко да таксуват и изразходват.

 

Превод: Десислава Събева

Източник: BBC News