Куба и САЩ възстановяват директната телефонна връзка за първи път от 15 години

0
800

 

Jimmy_Carter_Library_and_Museum_99
Снимка: Wikipedia

За първи път от 15 години кубинците ще могат да звънят директно до САЩ, след като държавната телекомуникационна компания на Куба Etsecsa заяви, че двете страни са се съгласили да възстановят телефонните връзки. До сега разговорите между САЩ и Куба трябваше да преминават през трета страна, което ги оскъпяваше значително.

Това е първото споразумение, подписано от държавите, след обявеното през декември подновяване на дипломатическите връзки. Бившите съперници от Студената война обявиха, че смятат да разрешат пътуванията и търговията, както и повторното отваряне на посолства в столиците им.

„Възстановяването на директната комуникация между САЩ и Куба допринася за осигуряването на по-добра инфраструктура и по-добро качество на комуникациите между хората и нашите две страни,” казаха от Etsecsa.

Твърди се, че Etsecsa и американската компания, която трябва да поеме американската част от сделката, водят преговори още от преди президентът Барак Обама да обяви намерението си за възстановяване на дипломатическите отношения с Куба.

Една от ключовите причини, поради които САЩ работи по възстановяването на отношенията с Куба, е разпространяването на телекомуникациите на острова, най-вече интернета. Много малко кубинци в момента имат достъп до интернет в домовете си, а цената по интернет кафетата е висока и ограничава възможността за използване.

Тази първоначална мярка, разрешаваща телефонните разговори между двете страни, няма да засегне интернет достъпа в Куба, но се очаква подобряването на инфраструктурата да доведе и до това в бъдеще.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Independent