Лачинският коридор трябва да бъде отворен отново за хуманитарна помощ

0
209
Източник: Forbes

Необходимо е  „бързо и безпрепятствено преминаване на хуманитарна помощ за всички цивилни в нужда“ през Лачинския коридор, съобщиха представители на Съвета за сигурност на ООН на брифинг в сряда. Те също така призовават Армения и Азербайджан да нормализират отношенията помежду си.

Движението през Лачинския коридор, свързващ Нагорни Карабах с Армения и останалия свят, трябва да бъде възобновено незабавно, казаха на брифинга пред Съвета за сигурност. Едем Восорну, високопоставен служител на Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН, съобщи, че Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) не е успял да транспортира хуманитарна помощ през Лачинския коридор до цивилното население в района от няколко седмици насам. Позовавайки се на международното хуманитарно право, според което държавите трябва да позволяват и улесняват бързото и свободно преминаване на помощ за всички цивилни в нужда, тя подчерта, че е изключително важно доставката на хуманитарна помощ от МКЧК да бъде възобновена по всички налични маршрути.

Тя също така изтъкна, че е задължение на страните да не възпрепятстват или политизират каквито и да било принципни хуманитарни усилия, отбелязвайки, че Службата ще продължи да се ангажира със страните относно хуманитарния достъп за посрещане на основните нужди на цивилните. Представителствата на ООН в Армения и Азербайджан също поддържат отворени канали с властите в тези страни, за да осигурят отговор на хуманитарните нужди, съобщи тя.

Восорну заяви, че Международният комитет на Червения кръст прави всичко по силите си, но „като единствена организация може да покрие само най-неотложните нужди“, затова призова страните да допуснат в региона и други хуманитарни помощи.

История

Лачинският коридор е проход, разположен в границите на Азербайджан, който представлява най-краткият маршрут между Армения и Нагорни Карабах. Нагорни Карабах е населена предимно от етнически арменци, но се намира в състава на Азербайджан, което е причина за постоянните конфликти между Армения и Азербайджан за контрол над областта. Официално Лачинският коридор е част от Азербайджан, но след сраженията между азербайджански и арменски военни групи в момента той се управлява от Нагорни Карабах. След като на 17 май 1992 г. арменските войници превземат град Лачин, се образува коридор, свързващ Армения и Азербайджан.

Конфликтът между Армения и Азербайджан за региона продължава повече от три десетилетия, но след около шест седмици на сблъсъци през ноември 2020 г. с посредничеството на държавния глава на Русия президентът на Азербайджан и министър-председателят на Армения постигнаха споразумение за прекратяване на огъня, което доведе до разполагането на няколко хиляди руски миротворци в областта.

Лачинският коридор е блокиран от Азербайджан от 12 декември 2022 г. поради предполагаемия незаконен добив на природни ресурси в Нагорни Карабах, но много страни смятат тази обсада за нарушаване на споразумението между Русия, Армения и Азербайджан. На срещата тази сряда председатели насърчиха държавите да спазват поетите ангажименти според тристранното споразумение, а именно – да положат основите за бъдещ мирен договор и да гарантират, че хуманитарната помощ и храните ще могат да достигат до населението на Нагорни Карабах без усложнения.

В свое изявление на 2 август тази година генералният секретар на ООН Антониу Гутериш припомня необходимостта от мерки, които Международният съд да предприеме относно свободното движение „в двете посоки“. В това изявление г-н Гутериш призова „и двете страни да засилят усилията за дългосрочно нормализиране на отношенията си в полза на мира и сигурността в региона“.

 

Източник: UN News

Автор: Паола Смоличка