Правна регулация е по-нужна от всякога заради лошото състояние на океаните

0
138
Източник: UN News

Антониу Гутериш заяви в четвъртък, че приетата преди 40 години от повечето държави по света Конвенция на ООН по морско право е била „ важна стъпка за въвеждането на управление и ред“ в голямото колективно богатство – океана.

„Океанът е живот. Океанът е поминък и океанът обединява човечеството през историята и културите“, заяви генералният секретар на голямо заседание на Общото събрание, което отбеляза 40-годишнината от приемането на Конвенцията.

Той подчерта обхвата на споразумението, простиращ се  до „въздуха, който дишаме, до атмосферата, която поддържа живота, океанските индустрии, в които работят 40 милиона души, до видовете, които наричат океана свой дом.“

Опазване, защита и устойчивост

Сред важните разпоредби на Конвенцията са опазването на световния риболов, защитата на моретата, правото на ресурси в рамките на 200 морски мили от националните брегове и от особено голямо значение – устойчивото и справедливо управление на свързаните с минерали дейности в международните води.

„Конвенцията, която честваме, е особено актуална днес. Океаните са в лошо състояние“, предупреди той.

Той заяви, че се експлоатират 35% от световния риболов. Морското равнище се покачва с продължаването на климатичната криза и „океанът се окислява и задушава от замърсяванията“.

Опасностите в морето

Кораловите рифове избледняват, „огромни наводнения“ заплашват крайбрежните градове навсякъде, а много често „ хората, които работят в океанската индустрия нямат достъп до подкрепа или безопасни условия на труд, от които се нуждаят и които заслужават.“

Той заяви пред делегатите, че е необходима по-голяма амбиция и годишнината трябва да послужи като  „важно напомняне да се продължи използването на този критичен инструмент за справянето с предизвикателствата днес“.

Той каза, че наскоро приетото Споразумение за субсидии в риболова трябва да бъде въведено по-бързо, за да се гарантира, че всички политики за океаните са „подкрепени от най-добрата наука и най-добрата икономическа и социална експертиза.“

Той още заяви, че това означава да се внесе мъдростта и знанията на коренното население и местните общности в Конвенцията, да се сложи край на кризата със замърсяването с пластмаса и да се сключи споразумението за морското биологично разнообразие на районите извън националните граници през следващата година.

„Фалшивo разделение “

„Крайно време е да се спре фалшивото разделение между печеленето на пари и опазването на океана“, заяви Гутериш, като добави, че ако се провалим в опазването му за бъдещите поколения, „никой няма да спечели от това“.

Той заяви, че правителствата трябва да развиват политики и закони, които да поставят на първо място защитата и опазването, докато морските индустрии и инвеститорите трябва да направят свой приоритет опазването, защитата и устойчивостта на климата заедно с безопасността на служителите.

„ С всяка една стъпка можете да разчитате, че ООН ще работи с вас за мир, стабилност и безопасност на океаните и моретата.“ , заяви пред посланиците той. „Нека безопасно да дарим тези подаръци в очакващите ръце на следващото поколение.“

„Историята за успеха на ООН“

Председателят на Общото събрание на ООН Чаба Кьорьоши напомни по време на годишнината, че Конвенцията е известна още като „ конституцията на океаните“.

„Фактът, че Конвенцията на ООН по морско право е по-актуална от всякога, е истински пример за успеха на ООН. Този документ е отличен пример за това какво може да се постигне, когато мултилатерализмът се извършва правилно. Пример за това как трябва да изглежда глобалното управление.“

Той заяви, че сред покачващите се температури на моретата, „безброй видове и голяма част от биоразнообразието“ са били на прага на изчезване. И докато климатичната криза заплашва човечеството, в контекста на океаните малките острови са особено уязвими и са изправени пред не по-малка заплаха за съществуването си“.

Гутериш поздрави Португалия и Кения за съвместното домакинство на Конференцията на ООН за океаните миналото лято в Лисабон, която даде гласност на основните заплахи за здравето, екологията, икономиката и управлението.

„Поздравявам усилията да се действа и да се търси значителна трансформация. Ние се нуждаем от научни, иновативни и съвместни решения, които включват зелена технология и изобретателно използване на морските ресурси.“

 

Превод: Лора Стойкова

Източник: UN News