Либия: Мирните преговори продължават, вече в Гадамес

0
974
02-11-2015Libya_Talks
Снимка: UNSMIL

Либийските заинтересовани страни, бяха свикани в западния либийския град Гадамес, в последния кръг преговори, под егидата на ООН, насочени към разрешаването на политическа криза, разтърсила северноафриканската страна. Това заявиха от Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) вчера (11.02.).

В прессъобщение, от Мисията  отбелязаха, че разговорите, предишните два кръга от които бяха в Женева, обединиха „всички поканени участници“ заедно, за първи път и бяха проведени в „конструктивна и позитивна атмосфера“.

„Дискусията бе съсредоточена върху точките, които бяха договорени в дневния ред на диалога, включително предложения за организиране на работата, която предстои и споразумение за ясен график, който взема под внимание желанието на страните да достигнат бързо политическо решение, за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на сигурността, както и да се прекрати институционално разделение, което заплашва единството на страната, “ обясниха от Мисията,като добавиха, че участниците са се договорили да продължат диалога в близките дни.

В допълнение, от Мисията отбелязаха, че участниците в срещата също така призоват всички страни да работят за постигане на „военна де-ескалация на всички фронтове“, за да се даде възможност на постоянен диалог на фона на „позитивна среда.“

Продължителният конфликт в Либия предизвика хуманитарна криза, като най-малко 120 000 души, бяха принудени да напуснат домовете си, което доведе както до недостиг на храна, така и на медицински материали.

Скорошен бум на насилие разтърси още повече нацията, изтощена от война, като конфликт датира от началото на гражданската война през 2011 г., което доведе до свалянето на края на либийския лидер Муамар Кадафи.

В източния град Бенгази, при ескалация на насилието бяха убити 450 души, от октомври 2014 г., като жителите продължават да бъдат изправени пред недостиг на медицински грижи. Нещо повече, 15 000 семейства – приблизително 90 000 души – са били изселени.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова