Либия: Мисията на ООН осъди нападението над петролно находище

0
863
01-29-2015Libya_Dialogue
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Вчера (04.02.), Мисията  на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) категорично осъди атаката, извършена от въоръжени групировки, причинявайки смъртта на много хора и подкопавайки новите усилия на либийските лидери за постигане на мира в страната.

Според съобщения в медиите, нападението над централно петролно находище, е причина за смъртта на четири души. Френската компания „Тотал“, която експлоатира находището с държавната компания, съобщи, че вече е изтеглила персонала си.

„Тази атака подкопава усилията за постигане на политическо решение и застрашава петролните ресурси, които принадлежат на либийския народ,“ се казва в изявлението на Мисията, в което припомнят на всички въоръжени групи, че мнозинството от либийския народ, искат мирът и стабилността на страната да бъдат възстановени.

Въоръжените групи трябва да действат добросъвестно, в съответствие с приетия по-рано ангажимент за прекратяване на огъня и разоръжат силите си, като доказателство за техния принос към политическия процес.

През последните няколко седмици, либийски заинтересовани страни се бяха събрали в Женева, под егидата на ООН, за да вземат участие в либийския политически диалог.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова