Лидерите на АСЕАН изразиха безпокойство за запазването на мира в региона на среща на върха

0
2084

420px-Seal_of_ASEAN.svg

Лидерите на страните от Югоизточна Азия се събраха на двудневна среща на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Малайзия, за да обсъдят бъдещето на единното пространство.

На срещата на върха бяха обсъдени и въпроси, отнасящи се до регионалния мир. Лидерите от Асоциацията изразиха опасения, че претенциите към Южнокитайско море и амбициите за изграждане на изкуствени острови могат да подкопаят устоите на мира.

Въпреки че името на Китай не бе споменато, бяха показани сателитни изображения от дейността на страната в спорните части на Южнокитайско море. Претенциите на Китай върху почти цялото море се препокриват с интересите на държави като Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван. Страните, които обвиняват Китай в неправомерни действия, твърдят, че държавата завзема по незаконен път пространство, на което да изгражда изкуствени острови със съоръжения, които могат да представляват военна заплаха. Отговорът на Китай е, че страната не извършва противозаконни действия и се нуждае да охранява своя суверенитет. „Обвиненията, предявени към Китай от някои от държавите, в никакъв случай не са справедливи“, заяви говорител на китайското външното министерство. Китай не членува в АСЕАН, но е главен търговски партньор на много страни членки на Организацията.

Действията на Китай обаче предизвикаха сериозно разделение между десетте членки на АСЕАН, четири, от които също предявяват претенции към спорните територии.

Президентът на Филипините, Бенигно Акино призова лидерите на АСЕАН да предприемат колективни мерки и „най-после да се изправят“ срещу Китай като изискват страната да прекрати действията си.

Като домакин на срещата, Малайзия изрази желание за внимателно подхождане към въпроса. Министър-председателят на страната, Наджиб Разак, заяви, че ще продължи да привлича Китай в обсъждането на проблема по „конструктивен начин“.

„Надяваме се, че ще успеем да убедим Китай, че не е в техен интерес да влизат в противоречия с АСЕАН и че всеки опит да се дестабилизира региона няма да е от полза и за самия Китай“.

 

Източници: BBC, Reuters

Изготвил: Екатерина Димитрова