Лидерите на страните членки от АСЕАН подписаха нова Декларация за правата на човека

0
642

Лидерите на страните членки от АСЕАН се срещнаха в неделя в столицата на Камбоджа Пном Пен, за да подпишат новата декларация, която засяга 600 милиона души в рамките на 10 държави. Документът е в съответствие с ангажимента на АСЕАН спрямо Хартата на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека.

Върховният комисар по правата на човека към ООН, Нави Пилай, поздрави лидерите на Асоциацията на Южноазиятските нации за приемането на новата декларация, но подчерта, че тя запазва език, който не съответства с международните стандарти. По-рано този месец комисарят обърна внимание на някои елементи от декларацията и призова лидерите от АСЕАН ди ги преразгледат .

Новият проект се разглежда като важна стъпка към разработването на регионалната система за чо-вешки права, но междувременно експерти изразиха резерви, отбелязвайки че декларацията има наложен международен стандарт и допълва работата на системата за човешки права на ООН.

Източник

Снимка

SHARE
Previous articleЕко-отговорна Коледа
Next articleВКБООН призова страните в конфликта в източно Конго да пазят разселените
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS