Лидерът на ВКБООН предупреждава за „момента на истината” в Сирия

0
453

512e2e9c6

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш предупреди в сряда, че „моментът на истината” е наближил в Сирия и че международната общност не трябва да позволи ситуацията да се влоши.

Според него хуманитарната ситуация е драматична. Бежанската криза се ускорява със смайващ ход месец след месец. Около 940 000 сирийци са отишли в съседни страни. Повече 40 000 души напускат Сирия всяка седмица. Около 2 милиона са вътрешно разселените и повече от 4 милиона са засегнати от конфликта. Не трябва да се забравя и половиния милион палестински бежанци в Сирия.

Върховният комисар отбелязва, че три четвърти от сирийските бежанци са жени и деца. Мнозина са загубили роднини, дом, вещи, средства. Той подчертава, че децата плащат най – високата цена от всички. Според него, хиляди млади живота са разбити и бъдещето поколение на цяла страна е белязано от насилие и травма за много години.

Той също така напомня, че страните, които приемат бежанци и са оставили границите си отворени, са много щедри, но способността им да правят това е поставена под голям натиск. Населението на Ливан, което е 4 милиона, е нарастнало с 10 процента заради наплива от хора.

Международната солидарност в подкрепа на приютяващите бежанци страни трябва спешно да бъде засилена. Според него, оказването на помощ на тези държави да се справят с последствията от бежанската криза,  е наложително, защото опазването на тяхната икономическа и социална стабилност е важен за всички интерес.

Върховният комисар ще посети района около Сирия – Йордания, Турция, Ливан в периода от 10 – 15 март.

Източник

Източник на снимка

SHARE
Previous articleВКБООН ще си сътрудничи с организации за управление на кризи
Next articleПоредна Трудова борса за бежанци в София
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS