Ливанци приютяват десетки хиляди бежанци в домовете си

0
804

5134c3db6

От началото на конфликта в Сирия през март 2011г., повече от 320 000 сирийски граждани са се регистрирали като бежанци или са подали молба за това в страна с население от 4,5 милиона души. Според правителството има 1 милион сирийци в Ливан, включително работници мигранти, към които са се присъеденили семействата им.

Такъв наплив поставя огромен икономически и социален товар за страна, която  се равнява на ¼ от територията на Швейцария. Но навсякъде по района на източната граница има хора, които отварят вратите на своите домове и споделят скромните си средства с травмирани семейства. Фадейах (Faddeyah) и нейният съпруг Али живеят в малък дом в село, но имат една отделна стая, която предоставят на нуждаещи се бежанци.Те приютяват три семейства, които първоначално са живеели в една стая. След това ВКБООН дава две сглобяеми къщи за двора. В селото останалите жители предоставят убежище на 500 семейства или 3000 души, така населението на селището е нарастнало с 40 процента.

ВКБООН и неговите партньори се опитват да подпомогнат ситуацията. Така Агенцията за бежанците на ООН е съдействала за обновяването на 700 домове в страната, чиито семейства желаят да помогнат. Помощ оказва и Норвежкият бежански съвет. Той се е съгласил да довърши построяването на 71 къщи, които принадлежат на ливански семейства, срещу предоставянето на право на сирисйките бежанци да живеят една година безплатно. Използват се и публични сгради за приютяването на бежанците.

Източник

Източник на снимка