Мали: ООН с хуманитарен призив за възстановяване на страната

0
1125
02-27-2015Mali_Nutrition
Снимка: OCHA/D. Dembele

Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН (OCHA) се присъедини, заедно с партньорски агенции, за стартиране на призив за спешно финансиране на операциите за помощ в Мали, на фона на продължаващата криза в страната.

„Въпреки напредъка при възстановяването и стабилизирането на засегнатите от конфликта райони в северната част на Мали, продължаващата несигурност засяга възобновяването на основни социални услуги и рестартирането на икономическите дейности. Стотици хиляди хора все още се нуждаят от хуманитарна помощ, за да оцелеят“,  заяви Дейвид Гресли, хуманитарен координатор на ООН в Мали.

Правителството в Мали се стреми да възстанови своята стабилност, след поредица от неуспехи, от началото на 2012 г., включително и военен преврат, нови сражения между правителствените сили и бунтовници Туарег и изземването на северната територия от радикални ислямисти.

През голяма част от това време, северната част на Мали остава неспокойна, а в последните месеци, Мисията на ООН за стабилизиране в страната (MINUSMA) и „сините каски“ са подложени на повторни насилствени атаки.

Пред журналисти в Женева, Женс Лаерк от OCHA отбеляза, че в пика на кризата, повече от 500 000 души са напуснали северната част на Мали, за да потърсят убежище в южната част на страната или в съседни страни. Въпреки че почти 400 000 вече са се върнали, те продължават да се изправят пред предизвикателства в „рестартирането“ на животите си, като общностите са станали по-уязвими, поминъкът са е влошил, а социалните услуги функционират само частично, особено в селските райони.

В същото време, говорителят предупреди, че Мали продължава да се изправя пред високи равнища на продоволствена несигурност и недохранване – проблем, който засяга страни в африканския регион Сахел. Според изчисления на ООН, близо 2,6 милиона души в Мали, или 15% от общия брой на населението, ще бъдат жертва на продоволствената несигурност тази година, докато повече от един на всеки 10 деца, ще бъдат засегнати от остро недохранване.

За излизане от кризата, г-н Лаерк добави, ООН стартира тригодишен план за хуманитарна реакция, който ще се движи напред с двустранен подход, отговарящ на нуждите на най-уязвимите хора, като в същото време работи за укрепване препитанието и устойчивостта на общността.

В допълнение, този план се фокусира върху засилване възможностите на националните партньори и държавни структури, в опит да се положат основите за устойчив преход от хуманитарна реакция в инициативи за развитие.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова