Среща в Гана за подкрепа на мироопазващите мисии на ООН

0
144
Ганайски миротворци участват в нощен патрул в Бентиу, Южен Судан .

Министри и делегати от повече от 85 държави и международни организации се срещат тази седмица в Гана, за да изразят колективния си ангажимент към мироопазващите операции на ООН.

Те участват в Министерската среща на ООН за поддържане на мира през 2023 г., която се открива в столицата Акра във вторник.

Двудневната среща цели да подсигури основополагаща политическа подкрепа и конкретна ангажираност за укрепване на усилията на ООН за поддържане на мира, за да се достигнат резултати за настоящите и бъдещите предизвикателства и нужди, в съответствие с текущата реформа съгласно рамката „Действие за поддържане на мира“ (A4P) и плана за изпълнението на A4P+.

През тази година мироопазващите и специалните политически мисии на ООН в Африка се сблъскаха с големи предизвикателства, включително изтеглянето по искане на военното правителство в Мали на мисията MINUSMA и изтеглянето на MONUSCO в Демократична република Конго, чийто президент заяви през септември, че иска „сините каски“ да започнат планираното си изтегляне по-рано, до края на декември.

Миналата седмица Съветът за сигурност се съгласи да прекрати политическата мисия в Судан, след като правителството поиска незабавното ѝ изтегляне миналия месец, въпреки че личен пратеник на генералния секретар на ООН ще продължи да работи за разрешаването на опустошителния граждански конфликт между съперничещите си военни сили в тази страна.

Демонстрации на подкрепа

„В крайна сметка поддържането на мира е политическо начинание. Нашата цел е да помогнем на страните да осигурят и изпълнят мирните споразумения и свързаните с тях процеси. За да продължаваме да успяваме да работим в свят, който е по-разделен от всякога, се нуждаем от единното и активно участие на държавите членки“, заяви Жан-Пиер Лакроа, заместник-генерален секретар на ООН по операциите за поддържане на мира.

Водещото събитие, организирано съвместно от ООН и Гана, е петата подобна среща на министерско равнище и първата, която се провежда в Африка

Укрепване на мира и засилване на защитата на цивилното население

Фокусът на срещата е върху ключови въпроси като напредъка в устойчивия мир, защитата на цивилното население, стратегическите комуникации и подобряването на безопасността и психичното здраве на миротворците.

Държавите членки и ООН ще работят заедно и за подобряване на екологичното управление на операциите за поддържане на мира и за изпращане на повече жени миротворци, за да се гарантира, че те са по-разнообразни и приобщаващи.

Мироопазването към ООН е “незаменимо”

Министърът на външните работи и регионалната интеграция на Гана, Шърли Айоркор Ботчвей, говори за дългогодишния принос на страната си към мироопазващите операции на ООН, която предоставя униформен персонал – войници и полицаи – от 60-те години на миналия век насам.

„Ето защо е наложително светът да остане категоричен в ангажимента си да пази този многостранен инструмент и да подкрепи изцяло инициативите на генералния секретар като „Действие за поддържане на мира“ и „А4П+“, които са от съществено значение за подобряване на ефективността на съвременното поддържане на мира“, добави тя.

Обещания и задължения

Срещата в Акра е последното от поредицата събития на високо равнище, които позволиха на световните лидери да предоставят ресурси, за да помогнат на мисиите да изпълнят докрай своите мандати, според мироопазващите сили на ООН.

Предишните министерски срещи в Ню Йорк, Лондон, Ванкувър и Сеул помогнаха за създаването на бързо разгръщащи се военни части, ключови авиационни средства, по-добър медицински капацитет и за напредъка на програмата „Жени, мир и сигурност“.

Превод: Белослава Тенчева

Източник