Среща на външните министри на Китай, Япония и Южна Корея

0
208
Източник: iStockphoto

Външните министри на Китай, Япония и Южна Корея ще се срещнат в неделя за първи път от 4 години

Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи, че външният министър Пак Джин ще приеме своите китайски и японски колеги Ван И и Йоко Камикава в южнокорейски град Бусан в неделя.

„На тази среща външните министри на Корея, Япония и Китай планират да обсъдят посоката на развитие на тристранното сътрудничество, регионалните и международните въпроси, както и подготовката за провеждането на деветата тристранна среща на върха“, заявиха от министерството.

Тримата министри ще проведат и двустранни срещи в кулоарите.

Тристранните срещи на външните министри се провеждаха ежегодно от 2007 г. до 2019 г., но бяха преустановени по време на пандемията от COVID-19.

Събитието се случва в момента, когато страните се подготвят за годишната тристранна среща в Южна Корея между южнокорейския президент Юн Сок Йол, китайския премиер Ли Цян и японския премиер Фумио Кишида тази или в началото на следващата година.

Юн се срещна с Ли Цян в Джакарта през септември по време на срещата на АСЕАН. Тогава той поиска съдействие от Китай за провеждане на тристранна среща на върха тази година. По време на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи през септември Юн също така обеща „активно“ да насърчава процеса на тристранната среща на върха.

Срещата на външните министри се провежда на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров, тъй като Сеул и Пхенян възстановяват военните мерки до корейска демилитаризирана зона. Това се случва след изстрелването на шпионски сателит от Северна Корея тази седмица. Сеул, Токио и Вашингтон единодушно осъдиха действията на страната. Според тях изстрелването е свързано с усилията на Севера да подобри ракетната си технология, както и да създаде космическа система за наблюдение. Но Китай, основният съюзник на Северна Корея, призова всички засегнати да „запазят спокойствие и сдържаност“.

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват всякакви изстрелвания на сателити от Северна Корея, разглеждайки ги като прикритие за тестване на ракети с голям обсег. Северът обаче твърди, че има суверенно право да изстрелва сателити.

Трите нации са близки икономически и културни партньори помежду си, но отношенията им бяха възпрепятствани от някои събития в миналото.

Връзките между Сеул и Токио бяха обтегнати в резултат на японската колонизация на Корейския полуостров, но се подобриха значително, когато южнокорейският президент Юн Сок Йол настоя да се премине отвъд историческите спорове, като се засили сътрудничеството за по-добро справяне с ядрените заплахи от Северна Корея и други проблеми.

Но като напомняне за сложните им отношения тази седмица съдът в Сеул осъди Япония финансово да компенсира корейките, превърнати в сексуални роби за японските войски по време на колониалния период. Япония нарече решението „абсолютно неприемливо“ с аргумента, че нарушава международното право и двустранните споразумения.

Япония и Китай също отдавна спорят по отношение на японските зверства от Втората световна война, както и за островите в Източнокитайско море, за които претендират и двете страни. Наскоро двете държави влязоха в търговски спор, след като Китай забрани вноса на морски дарове от Япония след изхвърлянето на пречистени радиоактивни отпадъчни води от засегнатата от цунами атомна електроцентрала “Фукушима“.

Автор: Лора Димитрова

Източници:

AP News

South China Morning Post